פרוקטוז הינו חד סוכר בעל שישה פחמנים, נוסחתו הכימית הינה C6H12O6.
פרוקטוז נחשב לסוכר הפירות, למרות שפירות מכילים בנוסף גם גלוקוז וסוכרוז – דו סוכר המורכב מגלוקוז ופרוקטוז.
מקורות תזונתיים: פירות באופן כללי, כגון: תפוחי עץ, בננות, אפרסקים, תאנים, תמרים, שזיפים, תפוזים, ירקות כגון: סלק, גזר, פלפל אדום, בצל, בטטה, קנה סוכר, דגנים: תירס.
פרוקטוז נספג באופן ישיר במעי אל הכבד. רוב כמות הפרוקטוז אשר מגיעה אל הכבד נשארת בכבד ואינה עוברת אל שאר רקמות הגוף, להבדיל מגלוקוז, אשר עובר ממערכת העיכול אל הכבד ומשם אל זרימת הדם הפריפרית.
בכבד פרוקטוז עשוי לעבור המרה לשומנים - טריגליצרידים ובאופן עקיף המרה לגלוקוז.
אי סבילות לפרוקטוז
ישנם אנשים אשר אינם מסוגלים לספוג את הפרוקטוז באופן תקין מהמעי אל הדם. במקרה שכזה פרוקטוז מצטבר במעי הדק וגורם לתופעות לוואי דומות לאי סבילות ללקטוז – כאבי בטן, שלשול וגזים.
בצורתו המזורחנת פרוקטוז הינו חד סוכר בעל תפקיד עיקרי במספר רב של ריאקציות ביוכימיות כגון: גליקוליזה, מעגל הפנטוז פוספט.