Facebook
סולפטידים – Sulfatides 
סולפטידים נקראים גם בשם 3 –O סולפוגלקטוזילסרמיד – 3-O-sulfogalactosylceramide.
סינתזת סולפטידים מתחילה בתגובה בין UDP - גלקטוז ובין מולקולת סרמיד על ידי האנזים גלקטוזילטרנספרז. תוצר התגובה הינה מולקולת גלקטוזילסרמיד. לאחר מכן מולקולת הגלקטוזילסרמיד מגיבה עם 3-פוספואדנוזין- 5 פוספוסולפט - 3'-Phosphoadenosine-5'-phosphosulfate, על ידי האנזים סרברוזיד סולפוטרנספראז - Cerebroside sulfotransferase לקבלת קבוצת הסולפט. תוצר התגובה הינו מולקולת סולפטיד.
סולפטידים - תפקידים ביולוגיים                                                 

לסולפטידים תפקידים ביולוגיים מגוונים, החל מהיותם מרכיב בממברנת התא, לסולפטידים תפקיד חשוב בוויסות יצירת שכבת המיאלין ותפקוד תאי גליה במערכת העצבים, תפקיד בוויסות הפרשת אינסולין מתאי בטא בלבלב והשפעה על הרגישות לאינסולין ברקמות הגוף, וויסות פעולת מערכת החיסון והשפעה על תהליך קרישת הדם.
 
 
מערכת עצבים
במערכת העצבים, סולפטידים מהווים כ – 4% מכמות השומנים בשכבת המיאלין. רוב הסולפטיד במערכת העצבים נמצא בתאי גליה - Glial cells יוצר מיאלין, כגון: אוליגודנדרוציטים - Oligodendrocyte ותאי שוואן - Schwann cell בעצבים היקפיים.  
סולפטידים מווסתים את תהליך ההתמיינות של התאים האוליגודנדרוציטים והישרדותם.
 
נראה כי לסולפטידים תפקיד בתחזוקת שכבת המיאלין והשפעה על איתותי גליה-אקסון. איתותי גליה-אקסון מובילים למיקום ותחזוקה לא תקינה של תעלת יוני נתרן ואשלגן.
 
ריכוז סולפיטידים משפיע אל תפקוד מערכת העצבים. יצירת סולפטידים בריכוז גבוה גורם להצטברותם וריכוז גבוה של סולפטידים בחומר האפור במוח הקטן ובאונה הקדמית העליונה נקשרו למחלת פרקינסון. מאידך, ריכוז נמוך סולפטידים בחומר האפור והלבן במוח נקשרו למחלת האלצהיימר.

 

כליות
תאים רבים ברקמת הכליות מכילים סולפטידים, אולם סולפטידים לא נחשבים חיוניים לתפקוד תקין של הכליות.
 

הפרשת אינוסולין וסוכרת
איזופורמים של סולפטידים אשר מכילים חומצות שומן רווייות בעלות 16 פחמנים 16:0 נמצאים בגרנולות הפרשת אינסולין ובממברנת תאי בטא באיי לנגרהנס בלבלב.  סולפטידים משפיעים על הפרשת אינסולין באמצעות הפעלת תעלות אשלגן המופעלות על ידי - ATP והפרשת יוני סידן.
סולפטידים קשורים לתהליך קיפול מולקולת הפרואינסולין כמלווים - chaperone לאינסולין. כמו כן סולפטידים קשורים למונומריזציה מיידית של אינסולין במהלך הפרשתו.
 
סולפטידים עשויים להיות מעורבים גם בסוכרת מסוג 2. סולפטידים מעכבים את הפרשת Tumor necrosis factor alpha. רמות נמוכות של  Tumor necrosis factor alpha קשורות לגברת הרגישות לאינסולין.

 

קרישת דם
לסולפטידים יש השפעה נוגדת ומעודדת קרישה. סולפטידים מעכבים קרישת דם על ידי  מניעת המרת 
פיברינוגן לפיברין. סולפטיד מסייעים לתהליך קשירת הדם על ידי השתתפותו עם גורם קרישה XII וקשירה לחלבון אנקסין V  - Annexin V. אנקסין V  מסייע לתהליך קרישת דם על ידי הפחתת קישור פקטורי קרישה Va ו – Xa.
 
מערכת החיסון
קליטת סולפטידים והצגתם על ידי חלבוני CD1 לסוגים שונים של תאי T, כגון תאי T מסייעים -  T helper ותאי T מסוג - Natural killer T cell, גורמת להאצת התגובה החיסונית. הצגת סולפטידים על גבי מולקלולת CD1 מאיצה את התגובה מסוג 1 ו – 2 של תאי T מסייעים ומונעת מתאי - Natural killer T cell לתקוף את רקמות הגוף שלא לצורך וקשורים למניעת מחלות אוטואימוניות.


סולפוליפידים - Sulfolipids

סולפוליפידים הינם תרכובות אורגניות ממשפחת השומנים בעלי קבוצה פונקציונאלית המכילה גופרית. מבין הסולפוליפידים נמנים סולפוקווינווסיל דיאצילגליצרול - sulfoquinovosyl diacylglycerol, סולפטידים - Sulfatides וסמינוליפידים – Seminolipids.


סולפוקווינווסיל דיאצילגליצרול - Sulfoquinovosyl diacylglycerol  
הינו סולפוליפיד נפוץ בעולם הצומח ברקמות הצמח המשתתפות בפוטוסינטזה, בציאנו בקטריות ואצות. בצמחים, לסולפוקווינווסיל דיאצילגליצרול  תפקיד חשוב במעגל גופרית – מעגל בו גופרית ממוצה ממקורות אי אורגניים, כגון סלעים ומוטמעת כחלק במערכות אורגניות – צמחים.
לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום