Facebook
תפקידי הכולסטרול בגוף האדם:
 
• מייצב את קרומי תאי הגוף.
• בונה את שכבת המיאלין המגנה על תאי העצב.
• משמש כחומר מוצא לייצור ויטמין D בעור.
• משמש כחומר מוצא לייצור הורמונים סטרואידים כגון: אסטרוגן, טסטוסטרון, קורטיזול, אלדוסטרון.
• משמש כחומר מוצא לייצור חומצות מרה המשמשות לפירוק שומנים במערכת העיכול. 
 
כאשר אנו מתייחסים לכולסטרול אשר נמצא בדם  ( כולסטרול "רע" וכולסטרול "טוב" ) אנו לא  מתייחסים למעשה רק לכולסטרול, אלא למבנים מורכבים בשם ליפופרוטאינים אשר מכילים סוגים שונים של שומנים בניהם גם כולסטרול.
 


4.ליפופרוטאינים:                                                                     

הליפופרוטאינים הינם למעשה גופיפים הנעים בזרם הדם, מעין "אוטובוס" של שומנים. מבנה הליפופרוטאינים הינו מבנה עגול דמוי כדור המורכב משומן וחלבון, מכאן שמם ( ליפו = שומן, פרוטאין= חלבון ). חלקיקים אלו מכילים חלבונים ושומנים ביחס שונה.

"הכולסטרול הטוב"  - חלקיק המכונה HDL מכיל כמות חלבון רבה יחסית ומכאן שמו:
High-density lipoprotein

"הכולסטרול הרע" - חלקיק LDL מכיל כמות חלבון מועטה יחסית ומכאן שמו:
Low-density lipoprotein
2. טריגליצרידים:                                                                      

זוהי הצורה העיקרית בה השומן קיים במזון. הטריגליצריד הינו מבנה המורכב מ"עוגן", מולקולת גליצריד, אשר אליה מחוברות שלוש חומצות שומן.
חומצות שומן רוויות  
חומצות שומן אשר בהן כל הפחמנים קשורים למימנים.
 

חומצות שומן שאינן רוויות
חומצות חד בלתי רוויות – חומצות שומן בעלות קשר כפול בודד, כגון: החומצה האולאית אשר נמצאת בשמן הזית, קנולה, אבוקדו וטחינה.

חומצות שומן רב בלתי רוויות –  חומצות שומן בעלות מספר קשרים כפולים, כגון: חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 אשר נמצאות באגוזים, זרעי צ'יה, זרעי ופשתן ובדגי ים צפוני. 
 חומצת שומן רוויה   
 חומצת שומן לא רוויה   מסוג ציס. 
 חומצת שומן לא רוויה   מסוג טראנס. 
3.כולסטרול:                                                                            

כולסטרול הינו שומן המורכב ממבנה סטרואידי. למרות אזכור הכולסטרול בהקשר שלילי ( מחלות לב וכלי דם ), לכולסטרול תפקידים חשובים בגוף האדם. למעשה רמת כולסטרול נמוכה מדי אינה רצויה ועשויה לגרום לשיבושים בתפקוד ומבנה הגוף. 
חומצות שומן מסוג אומגה 3 והתהליך הדלקתי
לחומצות שומן מסוג אומגה 6 ו – 3 יש תפקיד חשוב בוויסות תהליכי דלקת בגוף. הנגזרות השונות הנוצרות מחומצות שומן אלו עשויות להפוך ברקמות הגוף לחומרים בעלי השפעה הורמונלית מקומית בשם איקוסנואידים. חלק ממשפחת האיקוסנואידים הינם מטבוליטים כגון: פרוסטגלנדינים, תרומבוקסנים ולויקוטריאנים.  האיקוסנואידים אשר נוצרים מחומצות שומן מסוג אומגה 6 נחשבים כמעודדי דלקת, בעוד שהאיקוסנואידים הנוצרים מחומצות שומן מסוג אומגה 3 נחשבים כמדכאי דלקת. 
כאשר חלקיק ה – LDL נכנס אל כלי הדם, חלק מה –LDL עובר תהליך חמצון. תהליך החמצון פוגע ב –LDL וגורם לשינוי המבני של החלקיק באופן כזה שתאי מערכת החיסון מזהים את ה – LDL כגוף זר שצריך להשמידו.

התאים הלבנים בולעים את חלקיק ה – LDL המחומצן, אך מאחר ואינם יכולים "לעכל" את ה – LDL כראוי, הופכים תאים אלו ל"תאי קצף" אשר נשארים בדופן התא. ככל שיצטבר יותר LDL מחומצן ייווצרו יותר תאי קצף ודופן כלי הדם תתרחב עד כדי סתימה של כלי הדם.  
1. חומצות שומן:                                                                 
כתבות ומאמרים אחרונים באתר
משפחת השומנים כוללת חומצות שומן, טריגליצרידים, פוספוליפידים, כולסטרול, ליפופרוטאינים, טרפנים ועוד סוגים רבים של חומרים מגוונים, אשר קצרה היריעה מלהזכירם. סוגי השומנים אשר זכו להכרת הציבור הינם: חומצות שומן, טריגליצרידים, כולסטרול וליפופרוטאינים מסוג LDL - ה"כולסטרול הרע" ו - HDL ה - "כולסטרול הטוב".  במדריך המקוצר נתייחס לסוגי שומנים אלו על ידי מתן רקע בסיסי לגביהם. 

מקורות תזונתיים לשומנים בתזונת האדם מהצומח כוללים: אגוזים, שקדים, זרעי פשתן, זרעי צ'יה, שמן זית, ושמן קנולה. 
מקורות תזונתיים לשומנים מהחי כוללים: דגים, בשר, עוף, חמאה, מוצרי חלב. רוב השומנים אשר נמצאים במזון, נמצאים בצורת טריגליצרידים, אשר בנויים מחומצות שומן.  

​משפחת השומנים הינה משפחה ענפה המורכבת מחומצות שומן חופשיות ועד לשומנים מורכבים כגון פוספוליפידים.
השומנים ממלאים תפקידים חשובים בגופנו כגון: הגנה מכאנית, משמשים כמאגר האנרגיה המשמעותי ביותר בגוף האדם, בניית קרום תאי הגוף,  הולכה עצבית (מרכיבים את מעטפת המיאלין, שכבה המגנה על תאי מערכת העצבים ) וויסות  תהליכי דלקת ועוד...


המדריך ( המקוצר ) לשומנים