Facebook
סוכרלוז הינו ממתיק ללא ערך קלורי אשר משמש כתחליף לסוכר. סוכרלוז התגלה בשנת 1976 והינו מתוק פי 600  - 500 מסוכר – נדרשת כמות קטנה של סוכרלוז כדי להתאים את המתיקות שמספק הסוכר. סוכרלוז מותר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) כממתיק לשימוש כללי. ניתן להשתמש בסוכרלוז כמרכיב בכל סוג של מזון או משקה. הסוכרלוז ידוע בשמו המסחרי "סוכרזית סוכרלוז", "סוכרה דיאט", "מתוקלייט" ו"סוכרלוז" בישראל ובתור "Splenda" בארצות הברית. סימונו הינו-  E955.

הסוכרלוז יציב במיוחד, הן בתנאי קור והן בתנאי חום. כך שמזונות ומשקאות הממותקים בסוכרלוז נשארים מתוקים במגוון רחב של תנאי צריכה ואחסון. להבדיל מסוכר, תכונותיו של הסוכרלוז במוצרי אפיה, שונים במקצת ולכן עלול להתקבל טעם ומרקם שונה מאשר השימוש בסוכר.

סוכרלוז עשוי מתהליך שמתחיל בסוכר שולחן רגיל (סוכרוז); עם זאת, סוכרלוז אינו סוכר. שלוש קבוצות הידרוקסיל נבחרות על מולקולת הסוכרוז מוחלפות בשלושה אטומי כלור. בגלל שינוי מבנה המולקולה, אנזימי העיכול אינם מפרקים את הסוכרלוז. 
כ – 85% מכמות הסוכרלוז הנצרכת אינה נספגת בגוף האדם ומופרשת ללא שינוי בצואה. מתוך הכמות הקטנה שנספגת בין 22% - 9 (בממוצע כ-15%), אינה מתפרקת לאנרגיה(1). כל הסוכרלוז הנספג מתפרק למטבוליטים שונים המופרשים בשתן (2). 


סוכרלוז בטוח לצריכה                                                               

על פי מידע שהצטבר ביותר מ-100 מחקרים אשר נערכו במשך למעלה מ-20 שנים, נראה  שסוכרלוז בטוח לשימוש. בניגוד לאספרטם, הסוכרלוז נשאר יציב בטמפרטורות גבוהות וב-pH משתנה, ולכן יכול לשמש כתחליף סוכר גם באפייה או במוצרים הדורשים חיי מדף ארוכים. בשנת 1998, אישר ה-FDA את השימוש בסוכרלוז כממתיק ב-15 קטגוריות מזון ובשנת 1999 אפשר ה-FDA את הסוכרלוז כ"ממתיק לשימוש כללי", בכל סוג של מזון או משקה.

סוכרלוז מותר כיום לשימוש ביותר מ-100 מדינות. .בטיחות הסוכרלוז אושרה על ידי הרשות האירופית לבטיחות מזון (EFSA), וועדת המומחים של ארגון הבריאות העולמי – WHO, משרד הבריאות העבודה והרווחה של יפן; תקני מזון באוסטרליה ניו זילנד ובריאות קנדה. 


מינון                                                                                      

ה-FDA קבע צריכה יומית מקובלת של 5 מ"ג / ק"ג משקל גוף עבור סוכרלוז. ה-JECFA קבע לראשונה ADI של 0-15 מ"ג/ק"ג משקל גוף ליום עבור סוכרלוז בשנת 1991. מינון זה אושר על ידי הוועדה המדעית של הנציבות האירופית למזון בשנת 2000 (3).  יש לציין שהמינון שנקבע מייצג כמות קטנה פי 100 מהכמות  הסוכרלוז שנבדקה במחקרים שונים ( ושעדיין לא נמצא שגרמה לתופעות שליליות ).

בשל אינדקס המתיקות הגבוה של סוכרלוז, רוב האנשים לא יגיעו לכמות הסוכרלוז המייצגת מינון של 5 מ"ג / ק"ג משקל גוף. מינון זה = 375 מ"ג סוכרלוז ליום באדם אשר משקלו 75 ק"ג (מדובר ביותר מ-26 מנות בודדות של סוכרלוז מדי יום ). סקירה מדעית משנת 2018 מצאה כי מחקרים שנערכו מאז 2008 אינם מעלים חששות לחריגה מה-ADI של הממתיקים העיקריים דלי קלוריות - כולל סוכרלוז - באוכלוסייה הכללית (4). 


השפעת סוכרלוז על חיידקי המעי                                                

המיקרוביוטה (Microbiota) של המעי מורכבת ממיקרואורגניזמים, הכוללים ברובם מיני חיידקים, הנמצאים בתוך הגוף החי ומקיימים יחסים סימביוטיים עם הגוף. סוכרלוז אינו עובר חילוף חומרים על ידי המיקרוביוטה של ​​המעי. לא נמצאו השפעות בריאותיות שליליות על מערכת העיכול ומחקרים בבני אדם לא מראים השפעה משמעותית על הרכב המיקרוביום של המעי (5,6). 


בטיחות בהיריון והנקה                                                              

צריכת סוכרלוז בטווח המינון הבטוח, מאושרת לנשים בהריון או מניקות על פי ה-EFSA, FDA ו-JECFA. לסוכרלוז אין השפעות שליליות בזמן היריון על העובר, ואין תופעות לוואי ידועות של צריכת סוכרלוז (1,7) מכיוון שכמויות קטנות של סוכרלוז נספגות למחזור הדם, ריכוזי הסוכרלוז שנמצאו בחלב אם היו נמוכים מאד (8). 


צריכת סוכרלוז בילדים                                                              

על פי רשויות בריאות ומזון כמו ה-FDA ו-JECFA, סוכרלוז בטוח לצריכה על ידי ילדים במסגרת המינון הבטוח. כמו כן, המטבוליזם של סוכרלוז אינו צפוי להיות שונה בילדים מאשר במבוגרים (1,9). יחד עם זאת, הצהרת המדיניות של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) אינן ממליצות על צריכת ממתיקים דלי קלוריות על ידי ילדים מתחת לגיל שנתיים (10). 


השפעת סוכרלוז על הפרשת אינסולין והשמנה                              

מחקרים רבים בדקו את השפעת צריכת סוכרלוז על הפרשת אינסולין, הורמוני מעי כגון:
Glucagon-like peptide-1- GLP1, GIP -Gastric inhibitory polypeptide , C-peptide  וגלוקוז.
GLP-1 GIP, הינם הורמונים פפטידים השייכים למשפחת האינקרטינים, מופרשים מרירית המעי וגורמים להפרשת אינסולין, עיכוב בהפרשת גלוקגון והאטה בהתרוקנות הקיבה.

מחקר אשר בדקו את השפעת צריכת סוכרלוז במינונים שונים:  68  - 250 מ"ג, מצאו השפעה על הפרשת GLP1, אולם לא נצפה שינוי  בקצב התרוקנות הקיבה, תחושת השובע והפרשת אינסולין, בהשוואה לקבוצת הביקורת ( 11). מחקרים נוספים תומכים בהשערה כי צריכת סוכרלוז אינה גורמת לעליה בהפרשת האינסולין והפרשת  - C-peptide (1).

מחקר שפורסם בשנת 2020, מצא כי צריכה כרונית של סוכרלוז גרמה לשינוי בהפרשת אינסולין וברמת הגלוקוז בדם. במחקר הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות, קבוצת ביקורת, אשר קיבלו נוזל ללא סוכרלוז, קבוצת משתתפים אשר שתו נוזל שהכיל 48 מ"ג סוכרלוז וקבוצת משתתפים ששתו נוזל שהכיל 96 מ"ג סוכרלוז.
יש לציין שמינון של 48 מ"ג סוכרלוז מייצג צריכה של 4 שקיות ספלנדה, ומינון של 96 מ"ג מייצג צריכה של 8 שקיות. משך המחקר היה 10 שבועות ולכן נתוניו מייצגים צריכה כרונית. ממצאי המחקר אינם תואמים מחקרים קודמים בתחום ולכן דורשים בחינה, בעיקר בשל העובדה שהשפעה המתוארת על רמת האיסולין ורמת הסוכר בדם נמצאה תחת השפעת המינון הנמוך – 48 מ"ג ולא תחת המינון הגבוה – 96 מ"ג ( 12).
 
נקודה שחשוב לשים אליה לב:  יש הבדל בין צריכת ממתיקים בנוזל או טבליות, לעומת צריכתם בשקיות. שקיות ממתיקים עשויות להכיל גלוקוז. 




 
מקורות

 
1. Magnuson BA, Roberts A, Nestmann ER. Critical review of the current literature on the safety of sucralose. Food Chem Toxicol. 2017 Aug;106(Pt A):324-355.

2. Roberts, A., Renwick, A.G. Sucralose metabolism and pharmacokinetics in man. Food Chem. Toxicol. 2000.38 (Suppl. 2), S31eS41.

3. European Commission Scientific Committee on Food. Opinion of the Scientific Committee on Food on sucralose. Brussels, Belgium. 2000.

4. Martyn D, Darch M, Roberts A, Lee HY, et al. Low-/No-Calorie Sweeteners: A Review of Global Intakes. Nutrients. 2018 Mar 15;10(3):357.

5. Thomson P, Santibañez R, Aguirre C, Galgani JE, Garrido D. Short-term impact of sucralose consumption on the metabolic response and gut microbiome of healthy adults. Br J Nutr. 2019 Oct 28;122(8):856-862.

6. Ahmad SY, Friel J, Mackay D. The Effects of Non-Nutritive Artificial Sweeteners, Aspartame and Sucralose, on the Gut Microbiome in Healthy Adults: Secondary Outcomes of a Randomized Double-Blinded Crossover Clinical Trial. Nutrients. 2020 Nov 6;12(11):3408.

7. Grotz VL, Munro IC. An overview of the safety of sucralose. Regul Toxicol Pharmacol. 2009 Oct;55(1):1-5.

8. Sylvetsky AC, Gardner AL, Bauman V, et al. Nonnutritive Sweeteners in Breast Milk. J Toxicol Environ Health A. 2015;78(16):1029-32.

9. U.S. Food and Drug Administration. Food additives permitted for human consumption. 21 C.F.R. §172.831 (1998).

10. Baker-Smith CM, de Ferranti SD, Cochran WJ. Committee on nutrition, section on gastroenterology, hepatology and nutrition. The Use of Nonnutritive Sweeteners in Children. Pediatrics. 2019 Nov;144(5):e20192765.  

11. Allison C. Sylvetsky, Rebecca J. Brown, Jenny E, et al. Hormonal responses to non-nutritive sweeteners in water and diet soda Nutrition & Metabolism vol 13: 71 (2016).

12. Nallely Bueno-Hernández, Marcela Esquivel-Velázquez, at al. Chronic sucralose consumption induces elevation of serum insulin in young healthy adults: a randomized, double blind, controlled trial Nutrition Journal vol 19: 32 (2020).
בעולם המושלם לא היינו רוצים לצרוך סוכר לבן וגם לא היינו רוצים לצרוך ממתיקים מלאכותיים. מי שיכול להתרגל לסף מתיקות נמוך, עדיף שיעשה זאת וימנע מעצמו גם צריכת סוכר גבוהה או צריכת ממתיקים כתחליף לטעם המתוק. 

יחד עם זאת המציאות הינה שהטעם המתוק חביב על בני האדם ומתוך המודעות לנזקי הסוכר - נוצרו הממתיקים המלאכותיים. היות וממתיקים מלאכותיים שונים זה מזה, לא ניתן להסיק מכתבה זו על איכותם ובטיחותם של ממתיקים אחרים. 

סוכרלוז קיים כממתיק מזה עשרות שנים. מחקרים שפורסמו בעשור הקודם הצביעו על מספר נקודות "בעייתיות" בקשר לצריכתו. יחד עם זאת, הידע המצטבר מצביע על כך שצריכת סוכרלוז אינה מהווה בעיה כל שהיא או סיכון לבני אדם. מטרת הכתבה אינה לשכנע אתכם לצרוך סוכרלוז - אלא להביא בפניכם מידע עדכני בנושא. 


סוכרלוז - Sucralose

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום