Facebook
כולנו שמענו על יוד, אבל לאו דווקא בהקשר התזונתי. רובנו מכירים את היוד כאמצעי לחיטוי פצעים, אבל ליוד יש תפקיד חשוב בגופנו  - ייצור הורמוני בלוטת התריס – תירואיד. הורמונים אלו אחראיים על תפקודם התקין של תאי הגוף ומכן חשיבותו הגדולה של היוד כרכיב תזונתי. מחסור ביוד יכול לגרום לירידה בהתפתחות המוח ובתפקודו, להאט את פעילות התאים בגופנו, לגרום לירידה במטבוליזם ולעליה במשקל ולבעיות בריאותיות שונות. בריאותנו תלויה בו ולמרות כל זאת, נראה שבשנים האחרונות אנחנו מקבלים פחות ופחות יוד.

חשוב לציין - מטרת המאמר אינה קידום מוצר זה או אחר, אלא כמידע לשיפור הבריאות ולמניעת תחלואה. 
למה עשוי להיות חסר  לנו יוד?

על פי נתונים של ארגון הבריאות העולמי כנראה שעד כשליש מתושבי כדור הארץ חשופים למחסור ביוד ( 1 ). בעבר מחסור ביוד היה שכיח בעיקר במדינות עולם שלישי או באזורים המרוחקים ממקור ים מליח. כיום המצב שונה בתכלית: גם במדינות אשר קרובות לים, נמצא מחסור ביוד, גם בישראל.

על פי סקר ארצי שבוצע לראשונה בשנת 2016 בהשתתפות משרד הבריאות, התגלה מחסור ביוד בכשני שליש מהילדים ותשע מכל עשר נשים בהיריון! ( 2 ). 
 
במחקר מקיף שנערך ב- 2016 בקרב אלפי נשים הרות וילדים בישראל, בקרב כל המגזרים, התגלה כי ל- 85% מהנשים בישראל היו רמות יוד בשתן נמוכות מהנורמה.
בקרב הילדים, ל– 62% מהם היו רמות יוד נמוכות מהנורמה.
90% מהנשים בהיריון היו במצב של מחסור ביוד.
 
מהשוואה למצב במדינות נוספות בעולם, ישראל נמצאת בעשירון התחתון מבחינת משק היוד באוכלוסייה.
 
הגורם למחסור ביוד הינו כנראה תהליך התפלת המים. תהליך ההתפלה מקטין את החשיפה ליוד. התהליך מתחיל ממי ההשקיה, ממשיך לחיות משק אשר שותות מים מותפלים דלי יוד ( 3 ).  כך אנו שותים מים דלי יוד ואוכלים מהצומח ומהחי מזון אשר דל ביוד. בנוסף להתפלת מים, נעשה שימוש מסיבי בטכנולוגיות סינון מים ופילטרים בייתים, כגון אוסמוזה הפוכה. הסיבה מובנת, אבל המחיר הינו ברוב המקרים, מים דלים ביוד.
 
בסיכון מוגבר למחסור ביוד נמצאים אנשים הנמנעים מצריכת דגים ומוצרי חלב (למשל עקב אלרגיה או אי סבילות), צמחונים וטבעונים. למרות שקיים חשש כללי לגבי כלל האוכלוסייה.
 
בנוסף לרמה נמוכה של יוד אשר מתקבל מהמזון, קיימים בתזונה שלנו חומרים שונים אשר מעכבים את ספיגתו. 
ניטרטים, שנמצאים בירקות כמו שעועית ירוקה, תרד, גזר, סלק ודלעת, ומוספים כחומר משמר למוצרי בשר ודגים. ניטרט גם יכול לחדור למי השתייה אחרי דישון מתמשך, למשל באזור פרדסים. תיאוציאנט, שנמצא באופן טבעי בירקות ממשפחת הכרוביים (כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון ועוד(פוגע בשימוש ביוד בבלוטת התריס. בישול, אגב, מוריד את רמות התיאוציאנט והניטרט בירקות.
 
גם הפלואור, המוסף למי השתייה לשמירה על השיניים ולמניעת עששת, עלול להשפיע על מאזן היוד ולהפריע לפעילותם של הורמוני בלוטת התריס, וכך גם החומר פרכלורט, הנמצא בשימוש בעיקר בתעשיית הדלק.



מי בעיקר צריך לוודא צריכת יוד תקינה?
 
נשים בגיל הפוריות ובייחוד לאלה המתכננות להרות 
מומלץ לוודא שהן צורכות את כמות היוד המומלצת למבוגרים, בכדי למלא את מאגרי היוד בבלוטת התריס ולסייע להן לתפקד כהלכה במהלך ההיריון.
 
נשים הרות 
זקוקות לצריכת יוד מוגברת על מנת שיתאפשר להן לספק את הצרכים ההורמונליים של גופן ושל העובר במהלך ההיריון.
 
נשים מניקות  
עקב הצורך באספקת יוד ליילוד, שמוחו עדיין מתפתח בתקופת הינקות.
 
מחקרים מצביעים על קשר בין התפתחות מוח העוּבּר ומצב צריכת היוד בתזונת האם ההרה. לילדים שנולדו לאימהות שסבלו ממחסור ביוד במהלך ההיריון היו הישגים נמוכים בהבנת הנקרא, במוטוריקה עדינה ובתפישה מרחבית. בנוסף, ילדים ומבוגרים שאינם צורכים מספיק יוד עלולים לחוות ירידה של 10-15 נקודות IQ. מחסור ביוד ניתן למנוע בקלות – על ידי צריכת מלח מועשר ביוד!


כמה יוד אנו צריכים?
בטבלה הבאה מיוצגת קצובת היוד המומלצת ליום: 
מקורות היוד במזון
מקורות ליוד במזון – הנתונים עשויים להשתנות כתלות באזור ותנאי גידול ולכן אין אחידות בין מוצרי המזון השונים.
***אצות מסויימות עשויות להכיל ארסן בריכוזים גבוהים מהמותר. 

האם חסר לי יוד?
הפרשת פחות מ - 100 מק"ג של יוד בשתן נחשבת כמצב של מחסור ביוד. היות ורוב בני האדם אינם נבדקים באופן שגרתי למחסור ביוד - התשובה אינה ברורה. על פי משרד הבריאות, על מנת לנתר מחסור ביוד, מומלץ לבדוק את הפרשת היוד בשתן במשך 10 ברציפות. שיטת אבחנה זו אינה פרקטית לרובנו.

יש דבר אחד פשוט שניתן לבצע  - לעבור לשימוש במלח מועשר ביוד - שימו לב להנחיות השימוש, מדובר בשימוש רגיל בבישול בחיי היום יום ולא בשימוש מופרז - אחרי הכל, מדובר במלח. 

שימוש במלח מועשר ביוד, במקום מלח הבישול הרגיל, יבטיח אספקת יוד תקינה וימנע מחסור ביוד.  על מלח ובריאות הלב >>>



סימפטומים של מחסור ביוד


יוד דרוש ליצירת הורמוני בלוטת התריס  - T3  ו - T4  - הורמונים אשר מווסתים את פעולת תאי הגוף. מחסור ביוד יכול לגרום להפחתת רמת הורמונים אלו ( ועליית רמת ההורמון המפקח על ייצורם - TSH) וישפיע על מערכות רבות בגוף האדם. 
להלן סימפטומים הקשורים למחסור ביוד: 
1.נפיחות בצוואר עקב הגדלת בלוטת התריס
בלוטת התריס היא בלוטה קטנה בצורת פרפר, הנמצאת בחזית הצוואר. הבלוטה מייצרת את הורמוני בלוטת התריס כאשר קיים מחסור ביוד, הבלוטה לא מצליחה לייצר מספיק מהם. כדי לפצות על כך, בלוטת התריס פועלת קשה יותר כדי לנסות ולייצרם, מה שגורם לתאים לגדול ולהתרבות, ובסופו של דבר מוביל לזפקת.

 2.עליה לא צפויה במשקל או בעיה בהפחתת משקל
הורמוני בלוטת התריס מסייעים לשלוט על מהירות חילוף החומרים- התהליך שבו הגוף ממיר את האוכל לאנרגיה וחום. כאשר רמות הורמון בלוטת התריס נמוכות, הגוף שורף פחות קלוריות במנוחה.

3.עייפות וחולשה
עייפות וחולשה הם גם כן תסמינים נפוצים של מחסור ביוד. למעשה, מספר מחקרים מצאו כי כמעט 80% מהאנשים עם רמות נמוכות של הורמון בלוטת התריס.

4.נשירת שיער
הורמוני בלוטת התריס מסייעים לשלוט על צמיחת זקיקי השיער. כאשר רמות הורמון בלוטת התריס נמוכות, זקיקי השיער עשויים להפסיק להתחדש ולנשור. בעניין זה יש כמובן קשר הדוק גם לתורשה.

5.עור יבש וקשקשי
הורמוני בלוטת התריס, אשר מיוצרים על ידי היוד, מסייעים לתאי העור להתחדש. כאשר רמות הורמון בלוטת התריס נמוכות, התחדשות זו אינה מתרחשת לעתים קרובות ועשויה להוביל לעור יבש וקשקשי.
 
6. אי סבילות לקור
בהתחשב בכך שהורמוני בלוטת התריס מסייעים בבקרה על מהירות חילוף החומרים, רמות נמוכות של הורמון זה עלולות לגרום לו להאט. מטבוליזם איטי מייצר פחות חום, דבר אשר עלול לגרום לאי סבילות לקור.

7.שינויים בקצב הלב
מחסור חמור ביוד עלול לגרום להאטת קצב הלב באופן חריג.

8.בעיות למידה וזיכרון
מחסור ביוד עלול להשפיע על יכולת הלמידה והזיכרון. מחקר שכלל למעלה מ-1,000 נבדקים בוגרים- מצא כי אלו שהיו עם רמות גבוהות יותר של הורמון בלוטת התריס, הגיעו לתוצאות טובות יותר במבחני למידה וזיכרון בהשוואה לאלו עם רמות נמוכות של ההורמון. מחקרים מצאו כי ההיפוקמפוס, החלק של המוח השולט בזיכרון טווח ארוך- נראה כקטן יותר אצל אנשים עם רמות נמוכות של הורמון בלוטת התריס.

9.בעיות במהלך הריון
נשים בהריון נמצאות בסיכון גבוה למחסור ביוד. זאת משום שהן צריכות לצרוך כמות מספקת כדי לענות גם על הצרכים היומיומיים שלהן וגם על אלו של העובר. הביקוש המוגבר ליוד נמשך לאורך ההנקה, כאשר התינוקות מקבלים יוד דרך חלב אם. אי צריכה מספקת של יוד במהלך ההיריון וההנקה עלולה לגרום לתופעות לוואי לאם ולתינוק.

10.דימום וסתי קשה או לא סדיר
דימום וסתי כבד ולא סדיר עלול להתרחש כתוצאה ממחסור ביוד.
במחקר אחד, 68% מהנשים שהיו עם רמות נמוכות של הורמון בלוטת התריס חוו מחזורים לא סדירים, לעומת רק 12% מהנשים הבריאות.
המחקר גם מראה כי נשים עם רמות נמוכות של הורמון בלוטת התריס חוות לעתים תכופות יותר מחזורים עם דימומים כבדים.
זה קורה כיוון שהורמוני בלוטת התריס משבשים את האותות הורמונליים המעורבים במחזור החודשי.



אלרגיה ליוד ואיבוד היוד בבישול ואפייה

המושג "אלרגיה ליוד" הינו מיתוס. היוד הינו יסוד קורט, אשר קיים בגוף האדם ואינו גורם לתגובה אלרגית בגוף. אם אכלתם מזון עשיר ביוד ופיתחתם תגובה אלרגית, מקור התגובה אינו היוד, אלא חשיפה לרכיבי חלבון במזונות מסויימים כגון חלב פרה, אגוזים, בוטנים, ביצים, דגים וסויה ( 4 ).
 
בנוסף, היוד שנמצא במלח ( המועשר ), כאשלגן-יודאט, יציב יחסית בתנאי חום ולחות וכ – 90% ממנו נותרים במזון במהלך האפייה והבישול.



לסיכום

מחסור ביוד אינו תופעה נדירה, גם במדינת ישראל. הגברת המודעות לצריכת מזונות עשירים ביוד עשויה להוות דרך העשרה תזונתית. הפתרון הפרקטי ביותר הינו שימוש במלח מועשר ביוד, היות והשימוש במלח נעשה כמעט בכל בית בישראל ובעולם כמוצר צריכה בסיסי להכנת מזון. שימוש במלח מועשר ביוד, הינו נגיש לכולם ועשוי להבטיח מניעת מחסור תזונתי ביוד.
 
חשוב לציין שעדיין מדובר במלח שצריכתו בעודף עשויה לגרום לעליה בלחץ הדם ולבעיות בריאותיות שונות – לכן עשו שימוש במלח באופן רגיל, בבישול ובאפייה של מזון. אין צורך בצריכה עודפת על מנת להשיג את כמות היוד הרצויה. 


 
מקורות

 
 
1. Bruno d, Maria A, Bahi T. Prevalence of iodine deficiency worldwide. the lancet. Vol 362, 9398, 1859-1860, Nov, 2003.
 
2. Ovadia YS, Arbelle JE, Gefel D, et al. First Israeli National Iodine Survey Demonstrates Iodine Deficiency among School-Aged Children and pregnant women. Thyroid. 2017;27:1083-91.
 
3. Ovadia YS, Gefel D, Aharoni D, et al. Can desalinated seawater contribute to iodine-deficiency disorders? An observation and hypothesis. Public Health Nutr. 2016;19:2808–17.
 
4. Nicole R W, John S, Amy C, Joan K. Iodine allergy: Common misperceptions. Am J Health Syst Pharm. 2021 Apr 22;78(9):781-793

על קוצו של יוד - למה כדאי לכם להשתמש במלח מועשר ביוד