Facebook

סוכרת סוג 2 

סוכרת מסוג 2 ופרוקטוז

צריכת פרוקטוז גבוהה קשורה לאלבומינאוריה יותר אצל נבדקים עם סוכרת מסוג 2
 
פרוקטוז הינו חד סוכר הקיים בכמויות משמעותיות בפירות, דבש, סוכר לבן  / חום (סוכרוז מכיל 50% פרוקטוז), ומשקאות קלים ממותקים.
 
שימו לב, כל משקה ממותק שאינו משקה דיאט מכיל סוכר = 50% פרוקטוז.
 
בניגוד לגלוקוז, לפרוקטוז אינדקס גליקמי נמוך יחסית  וצריכתו גורמת לרמה נמוכה יותר של  הפרשת אינסולין בהשוואה לגלוקוז. בשל מאפיינים אלה, פרוקטוז הומלץ כתחליף לגלוקוז בחולי סוכרת.
 
 
המחקר כלל 143 משתתפים עם סוכרת מסוג 2.  
מטרת המחקר העיקרית הייתה לבדוק את הקשר בין צריכת פרוקטוז לאלבומינוריה – הפרשת אלבומין בשתן, אשר מהווה אינדיקציה לתפקוד כלייתי.  
 
המטרה המשנית הייתה להעריך את הקשר בין צריכת פרוקטוז לבין המשתנים הבאים: חומצה אורית, בקרת גליקמית, פינוי קריאטינין, פרופיל שומנים ומשתנים אנתרופומטריים.
 
בנבדקים עם סוכרת מסוג 2 נמצא קשר חיובי מובהק בין צריכת פרוקטוז ואלבומינוריה. צריכת פרוקטוז הייתה דומה בין גברים לנשים, אך אלבומינוריה הייתה גבוהה יותר בגברים מאשר בנשים. בנוסף, נמצאו ריכוזים גבוהים יותר של חומצה אורית, עקב צריכת דיאטה עתירת פרוקטוז בהשוואה לדיאטה דלת פרוקטוז.
 
המנגנון המשוער על פיו צריכת פרוקטוז בכמות גדולה עשויה לגרום לנזק לכליות הינו: פרוקטוז מועבר באופן פסיבי במעיים על ידי נשא גלוקוז מסוג  Glut-5 אל הכבד. בכבד, עובר הפרוקטוז תהליך של זרחון על ידי האנזים קטוהקסוקינאז באופן לא מווסת – תהליך אשר גורם  להפחתת  רמת ה – ATP בכבד, ירידה בסינתזת חלבון ושינויים דלקתיים ופרואוקסידנטים – יוצרי רדיקלים חופשיים.
 
בנוסף לממצאים אלו, צריכת פרוקטוז גורמת לייצור יתר של  טריגליצרידים.
 
 
לסיכום                                                                                   

צריכת דיאטות עתירות פרוקטוז עשויה לגרום להפרשת אלבומין מוגברת ושינויים מטבולים נוספים שאינם רצויים בקרב אנשים עם סוכרת מסוג 2. בעוד שרוב האנשים מודעים לנזקים של מזונות ומשקאות עתירי סוכר, יש להגביל את צריכת מנות הפרי בתפריט.

מאחר ופירות מכילים סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון שונים, ויטמינים ומינרלים אשר חיוניים לתזונת האדם – מומלץ לצרוך עד 2 מנות פרי ליום. במידה והינכם צורכים מנות פרי נוספות  - מעל 2 מנות ליום, מומלץ להחליפם במנות ירק.

לירקות מבחינה זו, ערך תזונתי דומה ( ולעיתים אף גבוה יותר )  משל פירות, אך תכולת פחמימות וסוכרים נמוכה.  


 
Miguel A, Paloma A, Daniel C, et al. A Higher Fructose Intake Is Associated with Greater Albuminuria in Subjects with Type 2 Diabetes Mellitus. Int J Nephrol. 2018. 
לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום