Facebook

בגיל המעבר רמות האסטרוגן והפרוגסטרון, הורמונים נשיים הקשורים בפוריות, נמצאים בנסיגה דרסטית ולכן מתפתחת דלילות עצמות. כמו כן, נשים נחשפות לאוסטאופורוזיס ולסיכונים קרדיווסקולריים ומחלות לב וכלי דם.

שמירה על משקל והרכב גוף תקין בגיל המעבר - שמירה על מסת השריר והורדה במסת השומן, שומרת על צפיפות העצם, תומכת בעליה ברמת הכולסטרול הטוב - HDL ובהורדת רמת הכולסטרול הרע - LDL בדם.

בשלב זה של החיים, לעומת שלבים אחרים בחייהן,  נשים חוות קושי לבצע ירידה במשקל, גם בשל האטה בקצב חילוף החומרים וגם בשל מצבים פסיכולוגיים שמאפיינים את גיל המעבר.

 

דגשים שיש לשים אליהם לב בירידה במשקל בגיל המעבר

ירידה במשקל בגיל המעבר כרוכה בהתערבות תזונתית ושינוי באורח החיים הכללי. חשוב לקבל תכנית אישית מותאמת למצב הספציפי של כל אישה, למשל: מה המשקל אותו יש להפחית, ירידה מבוקרת שתתאים לסגנון החיים ולאחר מכן לשמירה על משקל תקין. יש לקחת בחשבון חלוקה נכונה של ארוחות, תדירות צריכת מזון, פעילות גופנית מסודרת שתהיה תואמת את התכנית התזונתית.

יש לקחת בחשבון שגיל המעבר הינו שלב רגיש מבחינת מצב הרוח של האישה. זוהי תקופה שבה האישה עשויה להרגיש ירידה בהערכה עצמית וכן עשויים להתעורר תסמינים של דיכאון וחרדה.  מצב נפשי זה עשוי להיות מתורגם למצבים שונים בהקשר למזון ולמשקל. מצד אחד עשויה להיות עלייה בתחושת הרעב ועלייה במשקל ומצד שני ( לעיתים רחוקות ), הפחתת תיאבון ונטייה לתת משקל - שאינו בריא.

במידה וקיים עודף משקל או שינוי לרעה בהרכב הגוף - עלייה במסת השומן וירידה במסת השריר, מומלץ לבצע תהליך מבוקר של הפחחת המשקל העודף  - על ידי תפריט תזונה מאוזן וכן תמיכה במסת השריר  - על ידי תכנית אימונים בהתאמה אישית למצב הכושר ההתחלתי, בעיות בריאותיות ואורטופדיות ( וכמובן לניצול יעיל של הזמן הפנוי לאימון ). 

יש לשים לב כי צריכת גבינות ומוצרי חלב חיונית מאוד בגיל המעבר וחשוב שלא לוותר על צריכת מוצרי חלב או מוצרים תחליפיים לחלב כגון: משקאות חלב שקדים / שיבולת שועל וסויה, המועשרים בסידן וכן צריכת מוצרים כגון טופו או ירקות עשירים בסידן, כגון ברוקולי וכרוב

במיוחד בתקופה רגישה זו של ירידה באסטרוגן, הסידן חשוב מתמיד. כמו כן, מומלץ לצרוך מוצרי סויה, בשל נוכחות פיטואסטרוגנים שבו ויש שממליצים גם על תלתן אדום. חשוב להגיע לצריכה של כ – 1500- 1200 מ"ג סידן ליום. 

גיל המעבר הינו שלב עדין ורגיש בחייה של האישה, המעבר מפיריון לאי פיריון דורש עליה במודעות העצמית ולכן זהו שלב שהאישה צריכה לשנות את נקודת המבט שלה, לשים את עצמה במרכז ולדאוג לאינטרסים האישיים שלה תוך שמירה על תזונה מוקפדת, פעילות ספורטיבית אירובית ואנארובית, פעילויות פנאי ומומלץ גם ייעוץ פסיכולוגי.
 


ירידה במשקל בגיל המעבר 

עקרונות מפתח לשמירה על אורח חיים בריא, משקל והרכב גוף תקינים בגיל המעבר:

• מומלץ לחלק את כמות קלוריות היומית למספר ארוחות במשך היום,  3 ארוחות גדולות ו - 2 - 3 ארוחות ביניים.

• למעט במנות פסטה, לחם לבן, תיבול שומני, בשר שומני, גבינות שמנות ומזונות מתוקים.

• להימנע משומן רווי ומזונות מן החי המכילים כמות גדולה של כולסטרול.

• למעט במזונות מעובדים.

• להעדיף שומנים צמחיים שאינם מטופלים כימית, שומן אומגה 3, אומגה 6, אומגה 9.

• לצרוך מוצרי דגים 2-3 פעמים בשבוע – העשירים בויטמין D.

• לצרוך מזונות ומוצרי חלב מן החי - העשירים בסידן. חשוב לצרוך מוצרים דלי שומן, כמו ריקוטה, גבינת עזים, קוטג', יוגורט, גבנ"צ.

• להגדיל את צריכת הסויה – העשירה בפיטואסטרוגנים.

• לצרוך לפחות כ-5 מנות של ירקות טריים ביום. 
 
bubble-heart, bubble-heart, comment, chat, talk

גלי חום בגיל המעבר
פיטואסטרוגנים
כולסטרול בגיל המעבר
כתבות נוספות 
סידן ומסת עצם