Facebook
ערכים תזונתיים
קלוריות 34.00 31.00 51.00
חלבונים - גר' 2.82 2.57 4.26
שומנים - גר' 0.37 0.34 0.56
פחמימות - גר' 6.64 6.04 10.03
סיבים - גר' 2.60 2.40 3.90
סוכרים - גר' 1.70 1.55 2.57
מינרלים      
סידן - מ"ג 47.00 43.00 71.00
ברזל - מ"ג 0.73 0.66 1.10
מגנזיום - מ"ג 21.00 19.00 32.00
זרחן - מ"ג 66.00 60.00 100.00
אשלגן - מ"ג 316.00 288.00 477.00
נתרן - מ"ג 33.00 30.00 50.00
אבץ - מ"ג 0.41 0.37 0.62
ויטמינים      
ויטמין C - מ"ג 89.20 81.20 134.70
ויטמין B1 - מ"ג 0.07 0.07 0.11
ויטמין B2 - מ"ג 0.12 0.11 0.18
ויטמין B3 - מ"ג 0.64 0.58 0.97
ויטמין B6 - מ"ג 0.18 0.16 0.26
חומצה פולית - מק"ג 63.00 57.00 95.00
ויטמין B12 - מק"ג 0.00 0.00 0.00
שווי רטינול - מק"ג 31.00 28.00 47.00
ויטמין A - יחב"ל 623.00 567.00 941.00
ויטמין E - מ"ג 0.78 0.71 1.18
ויטמין D - יחב"ל 0.00 0.00 0.00
ויטמין K - מק"ג 101.60 92.50 153.40
שומנים      
שומן רווי - גר' 0.04 0.04 0.06
שומן חד בלתי רווי - גר' 0.01 0.01 0.02
שומן רב בלתי רווי - גר' 0.04 0.04 0.06
שומן טראנס - גר' 0.00 0.00 0.00
כולסטרול - מ"ג 0.00 0.00 0.00
100 גר'
90 גר'
150 גר'
כוס
ענף
היסטוריה:
הברוקולי הינו זן של כרוב הבר ושייך למשפחת המצליבים. מקורו הגיאוגרפי באיטליה. ברומא העתיקה, נקרא הברוקולי BROCOLO שפירושו ענף המסתעף כמו עץ.  עד ראשית המאה ה- 20 נחשב הברוקולי ליבול אקזוטי ונדיר שלא יצא מגבולות איטליה. בשל ערכו התזונתי הגבוה המגדלים בחרו להפכו למאכל עממי ונפוץ ולכן אט אט הופיע בצרפת ובאנגליה ולאחר מכן בארה"ב.



בישול וטעם:
את הברוקולי, למרות שיש שיאמרו שהוא חסר טעם, ניתן לאכול טרי ומבושל במספר שיטות: אידוי, הרתחה, אפיה, טיגון כתוספת בכל סגנון ארוחה.
מומלץ לבשל לפרק זמן קצר כדי לצמצם את אובדן הכלורופיל.



אחסון:
במקרר הביתי נוטה הברוקולי להצהיב ולהרקיב תוך ימים בודדים וזאת משום שהכלורופיל, הפיגמנט הירוק, מתפרק וכן התפרחת פוקעת. דרך טובה להאט את תהליך הריקבון ולשמור על ערכו התזונתי של הברוקולי הינה פשוטה. ניתן לרכוש את הברוקולי בסופר כשהוא בשקית מיוחדת מסומנת, שמכילה אווירה מתואמת של גזים, כלומר ריכוז של פחמן דו חמצני שנוצר באופן טבעי מנשימת הירק אשר מלווה בירידה של ריכוז החמצן.

טיפ לשימור הברוקולי לשבועיים אף אם קניתם ברוקולי ללא אריזה, הכניסו את הברוקולי לשקית, הוציאו את האוויר, סגרו אותה היטב בקצוות בעזרת גומייה ונקבו אותה בעזרת קיסם קטן ב 3 חורים קטנטנים. הכניסו למקרר לתא הנמוך של הירקות.



ערך תזונתי:
בכוס אחת של פרחי ברוקולי, 90 גרם, יש בסך הכל 31 קלוריות. להפתעתכם, ברוקולי מכיל כמעט פי 2 ויטמין  C  מכמות הוויטמין  C  שיש  בתפוז. להשוואה בתפוז יש 50 מ"ג ל - 100 גרם ובברוקולי יש 90 גרם ל - 100 גרם. כמו כן, ברוקולי מכיל ויטמין A   בכ- % 45 מכמות הצריכה היומית המומלצת. בנוסף, ברוקולי מכיל סיבים תזונתיים, חומרים נוגדי חמצון, סידן, חומצה פולית, חומצת אמינו טריפטופן, וויטמין B6, אשלגן.



ערך בריאותי:
מחקרים רבים בספרות הרפואית מראים כי לברוקולי סגולות למניעת מחלות:
מניעת סרטן- הכימיקלים המצויים בברוקולי יש בהם כדי לבלום התפשטות גידולי סרטן.
בריאות הלב- צריכת ברוקולי מחזקת את מערכות ההגנה בגוף ומונעת מחלות לב.
מניעת סרטן העור- מרכיבי הברוקולי יש בהם כדי לסייע לתיקון תאי עור שניזוקו על ידי השמש.
חיזוק מערכת העצמות, מניעת דלקות מפרקים – בזכות הסידן והוויטמין C.
חסרונות :
עשוי ליצור גזים במעיים.



מתי לא כדאי לאכול ברוקולי:
לא מומלץ לצרוך ברוקולי לעוקבים אחר דיאטה דלת סיבים או בדיאטה להפחתת היווצרות גזים במערכת העיכול.
ברוקולי מכיל תרכובות אשר עשויות להאט את פעילות בלוטת התריס. גויטרין -  goitrin, איזותיאוציאנט – isothiocyanate ו – תיאוציאנט – thiocyanate.  
לאנשים אשר סובלים מהיפותירואידזם - בלוטת תריס אשר אינה מייצרת כמות מספקת של - T4 ו - T3, מומלץ להימנע מאכילת ברוקולי בכמות גדולה. במקרה של אכילת ברוקולי, מומלץ לבשלו לפני האכילה. 



לסיכום: 
ברוקולי הינו ירק מומלץ לאכילה, אשר יתרונותיו הבריאותיים כוללים, חיזוק מערכת החיסון, הפחתה בסיכון לסרטן ומחלות לב, שמירה על מסת העצם. אנו ממליצים לכל מי שיכול לאכול את הירק ( פרט למקרים שצוינו ) לשלב את הברוקולי כירק חי בסלטים או כמנת ירק מבושל בתוספת לארוחה לפחות פעמיים - שלוש בשבוע. 


ברוקולי - Broccoli