1. בחרו במאכלים אפויים במקום מטוגנים
סופגניות, לביבות ודומיהם הם מאכלים מסורתיים, אך הם עתירים בשומן וסוכר. אם אתם רוצים לשמור על בריאותכם מבלי לוותר על המתוקים, אפשר לשדרג את המתכונים המסורתיים כך שיהיו בריאים יותר:
סופגניות אפויות – הכינו סופגניות אפויות במקום סופגניות מטוגנות. כך תצמצמו את כמות השמן ותורידו את כמות הקלוריות.
ניתן להחליף את הקמח הלבן בקמח כוסמין מלא, להוסיף טעמים טבעיים כמו קינמון או קליפת תפוז ולשלב פירות יבשים כמו תמרים או אגוזים קצוצים.
לביבות אפויות – ניתן לאפות לביבות בתנור עם מעט שמן, מה שיאפשר להן להיות פחות שומניות ועדיין לשמור על הטעם והמרקם המסורתי.
לביבות שמבוססות על ירקות עשירות בוויטמינים ומינרלים ועדיין מספקות טעמים מסורתיים ומזינים.
2. הקפידו על מגוון מאכלים
על מנת לשמור על תזונה מאוזנת, חשוב לכלול בחג מאכלים מגוונים המשלבים חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. כך תוכלו ליהנות לא רק מהמזון המסורתי, אלא גם לשמור על בריאותכם.
3. שלבו יותר פירות וירקות
פירות וירקות טריים עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ויכולים להוות תחליף נהדר למאכלים עתירי קלוריות. שילובם בארוחות החג יוסיף להם ערכים תזונתיים חשובים:
סלטים טריים או פירות חורפיים עשירים בויטמין C כמו תפוזים וקלמנטינות, יכולים להיות תחליף מצוין לקינוחים עתירי סוכר.
פירות יבשים כמו תמרים או משמשים יכולים להוות גם הם תחליף בריא למתוקים מסורתיים.
4. תכננו את הארוחות מראש
הכנה מראש של מנות בריאות ומגוונות יכולה להקל על שמירה על תזונה בריאה במהלך החג. כך תוכלו להימנע מטעויות תזונתיות וצריכת מזון מעובד. כאשר אתם מתכננים את הארוחות מראש, תוודאו שכולן מכילות את כל הערכים התזונתיים החשובים, כגון סיבים תזונתיים, חלבונים ושומנים בריאים:
תבשילים עם ירקות שורש, כמו גזר, בטטה ודלורית, מכילים סיבים תזונתיים וויטמינים.
קציצות דגים אפויות או מאכלים מקטניות יכולים להיות תחליף מצוין למאכלים המטוגנים.
5. אכלו במידה והיו מודעים למה שאתם אוכלים
אכילה מודעת היא דרך מצוינת לשלוט בכמויות ולמנוע אכילת יתר. השתדלו לא לאכול יותר ממה שאתם צריכים ולסיים את הארוחה ברגע שאתם מרגישים שבעים. שתפו את הארוחה עם בני משפחה או חברים, כך שהאוכל הופך לחוויה חברתית ולא למצב שבו אתם אוכלים כמויות גדולות יותר ממה שרציתם מבלי לשים לב.
אחת האסטרטגיות הטובות ביותר היא להכין צלחת של מזון אשר מכילה מנת פחמימות ומנת חלבון ( גם מנת ירק, אבל אותה אפשר להגדיל ) ולעמוד במנה הזו. גם אין אין באפשרותכם להכין צלחת מאורגנת שכזו אפשר לעמוד בכמויות המזון אשר תואמות מנת צריכה של צלחת מודל - My Plate ולאכול את המנות בנפרד.
6. אכלו בצורה מסודרת ואל תעמיסו מזון בסיום הארוחה
כמו בחגיגות רבות, פעמים רבות נרצה להוסיף אוכל גם לאחר ארוחה עיקרית. אולם, חשוב להימנע מצריכה מיותרת של מזון בשעות מאוחרות. אם תחפשו משהו לאכול אחרי הארוחה, השתדלו לבחור במאכלים קלים ובריאים כמו פרי או סלט קטן, במקום לאכול מאכלים עתירי קלוריות.
7. הימנעו משתיית אלכוהול בכמויות גדולות
בחג החנוכה יש נטייה לשתות יותר אלכוהול, במיוחד במהלך הארוחות. עם זאת, כדאי להימנע משתיית אלכוהול בכמויות גדולות, שכן אלכוהול מכיל קלוריות רבות ומסייע להגדלת התיאבון, דבר שעלול להוביל לאכילה מיותרת.
אם אתם מעוניינים לשתות, כדאי לשתות במידה:
יין איכותי במקום קוקטיילים עתירי סוכר.
טיפ - המיתוס על בירה אינו נכון - עדיף בירה על יין או כל משקה אלכוהולי אחר.
8. תקפידו על צריכת נוזלים נאותה - מים!
המים חשובים במיוחד במהלך החג. הם לא רק תורמים לשמירה על מאזן נוזלים תקין בגוף, אלא גם מסייעים בעיכול ויכולים לעזור להפחית תחושת מלאות מיותרת אחרי ארוחה. במקום שתייה מתוקה כמו קולה או סודה, שתו מים או תה צמחים, או מים עם פרוסות לימון כדי להעשיר את הטעם. כך תוכלו לשמור על רמות נוזלים תקינות ולמנוע תחושת עייפות.
7. אל תוותרו על פעילות גופנית
לפעילות גופנית יש חשיבות רבה לשמירה על בריאות הגוף. במהלך החג, כאשר יש נטייה לאכול יותר, כדאי לשלב גם פעילות גופנית. לא חייבים ללכת לחדר כושר – הליכות משפחתיות או משחקים פעילים עם הילדים יכולים להיות דרך נהדרת לשמור על פעילות גופנית וגם "לשרוף" קלוריות עודפות.
סיכום
חג החנוכה מזמן לנו ארוחות חג עם שלל מזונות טעימים אך גם עתירי שומן. כדי לשמור על בריאותכם, חשוב לבצע בחירות תזונתיות נבונות. החלפת מאכלים מטוגנים במאכלים אפויים, שמירה על אכילה במידה, תכנון מראש של הארוחות ופעילות גופנית כלולים בפתרונות שמאפשרים לכם ליהנות מהחג בצורה בריאה ומאוזנת.
הבחירות הנכונות לא רק יסייעו לכם להרגיש טוב יותר במהלך החג, אלא גם ישפיעו לטובה על הבריאות שלכם בטווח הארוך.