מושגים

גליקוזילציה - Glycosylation

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום

 
גליקוזילציה הינה תהליך בו חד סוכרים נקשרים לחלבונים, שומנים או מולקולות אורגניות שונות.
גליקוזילציה של חלבונים הינה תהליך אשר מתרחש לאחר תרגום ויצירת החלבון.
בגוף האדם לתהליך הגליקוזילציה ישנה חשיבות רבה, מאחר וקשירת השייר הסוכרי למולקולת החלבון הינה קריטית למגוון רחב של תהליכים ביולוגיים בניהם:
 
שמירה על קיפול נכון של מולקולת החלבון בתהליך היצירה של חלבונים.
סימון חלבונים.
צימוד תאים.
סימון תאים.
 
לאחר תהליך הגליקוזילציה של חלבונים נוצרים גליקנים – חלבון + שייר סוכרי.
קיימים חמישה סוגים של גליקנים:
 
 N-linked glycans – גליקנים בהם השייר הסוכרי קשור לחנקן של אספרגין או החנקן הנמצא בשרשרת הצידית של ארגינין. גליקנים אלו נוצרים ברטיקולום האנדופלסמטי ונדרשת לה מעורבות של דוליקול פוספאט.
 
O-linked glycans – גליקנים בהם השייר הסוכרי קשור לקבוצת הידרוקסיל – OH של סרין, תראונין, טירוזין והידרוקסיפרולין. גליקנים אלו נוצרים ברטיקולום האנדופלסמטי, באורגן גולג'י, בציטוזול ובגרעין התא.
 
Glypiation – גליקנים בהם השייר הסוכרי קשור לפוספוליפיד ולחלבון.
 
C-linked glycans - גליקנים בהם השייר הסוכרי  - מאנוז קשור לאטום פחמן בשרשרת הצידית - אינדול של טריפטופאן.
 
Phosphoglycosylation -  גליקנים בהם השייר הסוכרי קשור לקבוצת הפוספט  של פוספוסרין.