© כל הזכויות שמורות לבעלי האתר: ליאור שנהב. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, לצלם או לעשות שימוש כלשהו בתוכן עמוד זה, ללא אישור מראש בכתב מהנהלת האתר. אין להתייחס למידע באתר כאל עצה רפואית , כתחליף לעצה רפואית או כתחליף להתייעצות עם כל בעל מקצוע אחר. התוספים המתוארים אינם תרופות ואינם תחליף לתרופות. כל העושה במידע זה שימוש על מנת לטפל בעצמו או באדם אחר, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד!
ניתן לסווג את האוליגוסכרידים על מספר חד הסוכרים מהם הם מורכבים ועל פי סוג הקשרים הקיימים בהם: N-Linked oligosaccharides, O-Linked oligosaccharides.
 
סיווג על פי מספר יחידות חד הסוכר.
סיווג על פי מספר יחידות חד הסוכר באוליגוסכרידים מחלק את האוליגוסכרידים לקבוצות כגון: טרי סכרידים – אוליגוסכרידים בעלי 3 יחידות חד סוכר, טטרה סכרידים – אוליגו סכרידים בעלי ארבעה יחידות חד סוכר, פנטה סכרידים – אוליגוסכרידים בעלי חמש יחידות חד סוכר וכך הלאה.
להלן דוגמאות לטרי סכרידים ולטטרה סכירידים

 
אוליגוסכרידים הינם פחמימות אשר בנויות מ- 3 עד 10 חד סוכרים. ישנם מקורות בהם נכללות פחמימות בבעלות 20 יחידות חד סוכרים כאוליגוסכרידים ובמקורות שונים נכללים די סכרידים כאוליגוסכרידים. אוליגוסכרידים תזונתיים אשר מתקבלים מהמזון עשויים לתפקד כסיבים תזונתיים  ובעלי תכונות פרביוטיות במערכת העיכול.
 
אוליגוסכרידים עשויים להיווצר בגוף האדם,  לאוליגוסכרידים אלו תפקיד חשוב מבחינה ביולוגית כמולקולות אשר נמצאות על ממברנת התא וממשמשות ככרטיס זיהוי של תאים וכאמצעי להצמדות תאים בגוף.
אוליגוסכרידים אלו מתקבלים מהמזון. לשם דוגמה: סטכיוז – Stachyose  ורפינוז - Raffinose מתקבלים מאכילת קטניות, מלזיטוז - Melezitose נמצא בדבש, קסטוז - Kestose ונסטוז – Nestose הינם חלק ממבנה הפרוקטואוליגוסכרידים – FOS- Fructo-oligosaccharides.
 
אוליגוסכרידים – תפקיד ביולוגי.
אוליגוסכרידים בגוף האדם נמצאים לרוב כחלק ממבנה הנקרא גליקופרוטאין – Glycoprotein. מבנה הגליקופרטאין הינו שילוב של מבנה חלבוני ומבנה פחמימתי = אוליגוסכריד. הגליקופרוטאין משמש בעיקר עבור חלבונים שפעולתם נדרשת מחוץ לתא.
בנוסף חלק מההורמונים המופרשים בגוף האדם קיימים במבנה של גליקופרוטאינים , כגון: TSH, LH, FSH ו – hCG.
 
קיימים שני סוגי קשרים בין מולקולת החלבון למוקלות אוליגוסכריד:
N-Linked oligosaccharides, O-Linked oligosaccharides.
O-Linked oligosaccharides – קשר זה נוצר כאשר בשרשרת בחלבון מופיעות חומצות האמינו סרין או תראונין. בחומצות אמינו אלו קיימת קבוצת הידרוקסיל – OH. קבוצת ההידרוקסיל יוצר קשר אשר נוצר בין אטום החמצן לבין מולקולת חד הסוכר הראשון בשרשרת האוליגוסכריד.
 
N-Linked oligosaccharides – קשר זה נוצר כאשר בשרשרת בחלבון מופיעות חומצות האמינו אספרגין. באספרגין קיימת קבוצת אמין – NH2. הקשר הגליקוזידי נוצר בין אטום החנקן בקבוצת האמין לבין מולקולת חד הסוכר הראשון בשרשרת האוליגוסכריד.
 

מושגים

אוליגוסכרידים - Oligosaccharides

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום