Facebook
מקורות תזונתיים של CLA                                                         

בשר של מעלי גירה הניזונים מתזונה צמחית הינו מקור עשיר ל – CLA, בשר בקר וכבש עשויים להכיל כ -  5 מ"ג של CLA לגר' שומן. מוצרי החלב מחיות אלו עשויים להכיל כמויות גדולות יותר, עד כ – 30 מ"ג לגר' שומן, בהתאם לתזונת החיה.מעלי גירה הניזונים ממזון צמחי מהאדמה מכיל יותר CLA מאשר בשר מעלי גירה הניזונים ממספוא או גרעינים ( 2 ) .  ביצים מעושרות ב – CLA עשויות להכיל כ – 50 מ"ג לגר' שומן.
 


השפעת CLA על איבוד שומן בחיות                                             

מחקרים בבעלי החיים אשר בדקו את השפעת CLA על הרכב גוף מצאו השפעה שונה על מינים שונים, בניהם חזירים, עופות ועכברים (3,4,5 ) , למרות שהתוצאות משתנות בהתאם למין, נמצא שההשפעה על רוב החיות הינה הפחתה בכמות שומן הגוף. מבין המינים שנבדקו עכברים מגיבים באופן משמעותי ביותר לצריכה של CLA, Park ( 5 )  בדק את השפעת CLA על הרכב גוף בעכברים. עכברים הואכלו בדיאטה המכילה  5.5% שמן תירס או דיאטה אשר הכילה שמן תירס בתוספת CLA (5.0% שמן תירס בתוספת של 0.5% CLA). בעכברים שהוזנו בדיאטה אשר הכילה תוספת  CLA נצפתה ירידה של כ -  57%  ממסת השומן ועליה של כ - 14%  במסת גוף הרזה יחסית לקבוצת ביקורת (p <0.05). פעילות קארניטין פלמיטואיל טרנפראז ( נשא של חומצות שומן ) סה"כ הוגדלה על ידי תוספת CLA ברקמת השומן ושרירי השלד.
 
 

כיצד פועלת CLA                                                                     

הפעילות הפיזיולוגית של CLA  אינה ברורה דיה. נראה כי אין דרך פעולה אחת אלא השפעה על מספר גורמים אשר כולם עשויים לקדם שימוש מוגבר יותר בשומן כמקור לאנרגיה. המנגנונים המוצעים הינם: השפעה על ההוצאה הקלוריות הבסיסית, הגברת חמצון חומצות שומן במיטוכונדריה ( האברון בתא אשר מפיק אנרגיה משומן ) ושינוי הייצור גנים שונים ברקמת השומן ( 6 ).
 


מחקרים על בני אדם                                                                

מחקרים על בני אדם אינם חד משמעיים בנוגע ליכולת CLA לגרום לירידה משמעותית במשקל ( כתוצאה מאיבוד שומן כמובן. Gaullier ( 7 ) בדק את השפעת מתן CLA במינון של 3.4 גר' ליום על הרכב הגוף. המחקר חולק לתקופה של 12 חודשים ולאחר מכן למחקר המשך לתקופה של 12 חודשים נוספים. המחקר הראשון, מסוג אקראי כפול סמיות,   אשר ארך 12 חודשים וכלל 180 נבדקים. הנבדקים חולקו ל -  3 קבוצות, קבוצה ראשונה קיבלה תוספת תזונתית של  CLA כטריגליצרידים (CLA-TG), קבוצה שנייה קיבלה תוספת תזונתית של  CLA כחומצת שומן חופשיה (CLA-FFA) קבוצה שלישית קיבלה שמן זית בלבד. מתוך 157נבדקים שסיימו את המחקר, 134 נכנסו למחקר הפתוח ההארכה
שבו כל הנבדקים קיבלו  CLA-TG ל - 12 חודשים נוספים. 125 השלימו את המחקר השני. הנבדקים היו במצב של עודף משקל בדרגה ראשונה, טווח BMI בין 26 – 29.
 
תוצאות המחקר: בקבוצת ה - CLA-FFA במשך 12 חודשים נצפתה ירידה בערך ה – BMI מ – 1.4 ± 28.1  ל –
1.7 ± 27.7  וירידה במסת השומן מ – 5.3 ± 31.3 ק"ג ל – 5.8 ± 29.5 ק"ג. בקבוצת CLA-TG במשך 12 חודשים נצפתה ירידה בערך ה – BMI מ – 1.5 ± 28.3 ל – 1.6 ± 27.6  וירידה במסת השומן מ – 5.6 ± 31.6 ק"ג
ל -  5.5 ± 28.9 ק"ג.
יש לציין שעיקר הירידה ב – BMI  ובמסת השומן, בשתי הקבוצות,  נצפתה בששת החודשים הראשונים ולאחר 12 חודשים המחקר עד לסיום מחקר ההמשך ( 12 חודשים נותרים ), לא נצפו שינויים סטטיסטיים. נקודה שחשוב לשים אליה לב, בגלל גודל המדגם n=134 ההבדלים שנצפו אכן בעלי משמעות סטטיסטית, אך מבחינה פרקטית לא מדובר באיבוד משמעותי של מסת השומן. 
 
מבין המחקרים הרבים שנעשו בבני אדם רק מעטים בודדו איזומר אחד בלבד, טראנס 10 ציס 12, אשר לו מיוחסת ההשפעה הרבה ביותר על איבוד מסת שומן ( 12,13 ) , או את האיזומר ציס 9 טרנס 11.  בכולם לא נצפתה ירידה משמעותית במסת השומן.
 
ממטא אנליזה ( מחקר אשר בודק תוצאות של מחקרים רבים אחרים ) אשר בדקה את השפעת CLA על איבוד מסת שומן ( 15 ), עולה כי השימוש ב - CLA גורם לאיבוד ממוצע של כ – 0.09 ק"ג של מסת השומן לשבוע. שינוי של פחות ממאה גרם לשבוע נראה בעל משמעות קטנה בעידן בו אנשים רוצים תוצאות מהירות...
 
 
 
תופעות לוואי                                                                          

תופעות לוואי שנצפו במחקרים בחיות מעבדה כוללים: הפחתת רגישות לאינסולין והגדלה של רקמת הכבד, אולם נראה כי ההשפעה מוגבלת לזנים ספציפיים בלבד ( 8,9,10 ). במחקרו של Gaullier ( 7 ) מתוך 134 נבדקים, רק ב – 2 נמצאה עליה באנזימי הכבד. ה – FDA אישר את השימוש ב – CLA כתוסף תזונה וכתוסף מזון. האישור מהווה כמובן הסכמה כי השימוש ב – CLA עד למינון של 3 – 7.2 גר ליום או 0.1 – 0.05 גר'/ק"ג משקל גוף/ יום, אינו מסוכן, אך אינו מהווה אישור ליעילות השימוש בתוסף כיעיל למטרות הרזיה ( 11 ).  במחקרים אחרים נצפתה הפחתת רגישות לאינסולין, עליה קלה ברמת הסוכר וברמות ההמוגלובין המסוכרר, אך השפעות אלו הנים זמניות, בלתי משמעותיות והפיכות לאחר הפסקת השימוש ב – CLA ( 14, 12, 11, 9, 6 ) .
 

לסיכום:                                                                                  

למרות שכבר הוכח ש- CLA יעילה כאמצעי לירידה במסת השומן בבעלי חיים, השפעות מטבוליות של CLA בבני האדם הינן מורכבות ואינן ברורות עדיין. יעילות השימוש ב -  CLA כאמצעי לטיפול בעודף משקל בני אדם עדיין שנויה במחלוקת. בין רוב המחקרים הקליניים שנערכו קיימים הבדלים מתודולוגיים באשר לסוג האוכלוסייה, מינון סוגי האיזומרים, משך זמן של המחקר, ושימוש שונה בטכניקות להערכת הרכב גוף. חוסר סטנדרטיזציה בכל הנוגע למתודולוגיה גורם להגבלה של מסקנות. באופן כללי נראה כי שימוש ב – CLA למטרות הרזיה גורם לשינוי שאינו משמעותי במשקל והשפעתו מוגבלת לתקופה של מספר חודשים. 


                                                     מקורות

 
1. Pariza MW, Park Y, Cook ME. The biologically active isomers of conjugated linoleic acid. Prog Lipid Res 2001;40:283–298.

2. Dhiman, R.R., Anand, G.R., Satter, L.D., and Pariza, M.W. Conjugated linoleic acid content of milk from cows fed different diets. J. Dairy Sci. 1999; 82: 2146–2156.

3. Dugan, M.E.R., Aalhue, J.L., Schaefer, A.L., and Kramer, J.K.G. The effect of conjugated linoleic acid on fat to lean repartitioning and feed conversion in pigs. Can. J. Anim. Sci. 1997; 77: 723–725.

4. Martin, J.C., Gregoire, S., Siess, M.H., Genty, M., Chardigny, J.M., Berdeaux, O., Juaneda, P., and Sebedio, J.L. Effects of conjugated linoleic acid isomers on lipid-metabolizing enzymes in male rats. Lipids 2000; 35: 91–98.

5. Park, Y., Albright, K.J., Liu, W., Storkson, J.M., Cook, M.E., and Pariza, M.W. Effect of conjugated linoleic acid on body composition in mice. Lipids 1997; 32: 853–858.

6. House RL, Cassady JP, Eisen EJ, McIntoshand MK, Odle J. Conjugated linoleic acid evokes de-lipidation through the regulation of genes controlling lipid metabolism in adipose and livertissue. Obesity Reviews 2005; 6: 247-258.

7. Jean-Michel Gaullier, Johan Halse, Kjetil Høye, et al. Supplementation with Conjugated Linoleic Acid for 24 Months Is Well Tolerated by and Reduces Body Fat Mass in Healthy, Overweight Humans. J Nutr. 2005 Apr;135(4):778-84 

8. Houseknecht KL, Van den Heuvel JP, Moya-Camarena SY et al. Dietary conjugated linoleic acid normalizes impaired glucose tolerance in the Zucker diabetic fatty fa/fa rat. Biochemical and Biophysical Research Communications 1998; 247: 911- 911.

9. Larsen TM, Toubro S, Astrup A. Efficacy and safety of dietary supplements containing CLA for the treatment of obesity: evidence from animal and human studies. J Lipid Res 2003; 44:2234-2241.

10. Risיrus U, Brismar K, Arner P, Vessby B. Treatment with dietary trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid causes isomerspecific insulin resistance in obese men with the metabolic syndrome. Diabetes Care 2002; 25: 1516-1521.

11. FDA, original report. Determination of  the GRAS status of  Tonalin TG 80 for use as a food  Ingredient.  June 3,2004

12. Riserus U, Arner P, Brismar K, Vessby B. Treatment with dietary trans10cis12 conjugated linoleic acid causes isomer specific insulin resistance in obese men with the metabolic syndrome. Diabetes Care 2002;25:1516 –21.

13. Malpuech-Brugere C, Verboeket-van de Venne WP, Mensink RP, et al. Effects of two conjugated linoleic acid isomers on body fat mass in overweight humans. Obes Res 2004;12:591 -8.

14. Riserus U, Vessby B, Arnlov J, Basu S. Effects of cis-9,trans-11 conjugated linoleic acid supplementation on insulin sensitivity, lipid peroxidation, and proinflammatory markers in obese men. Am J Clin Nutr 2004;80:279–83.

15 Leah D Whigham, Abigail C Watras, and Dale A Schoeller. Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. Am J Clin Nutr 2007;85:1203–11.

החומצה הלינולאית המצומדת
CLA - Conjugated linoleic acid, משווקת למטרות שונות, בניהן למטרות הרזיה, כלומר שינוי הרכב הגוף לטובת איבוד מסת שומן ושימור מסת השרירים. אך האם המדע תומך בטענות אלו? 
מהי החומצה הלינולאית המצומדת                                              

חומצה לינולאית מצומדת הינה חומצת שומן ממשפחת אומגה  - 6, כלומר, חומצת שומן לא רוויה, קיימים בה קשרים כפולים שאינם רוויים במימנים. למעשה, המושג חומצה לינולאית מצומדת (CLA) Conjugated linoleic acid,  מתייחס לקבוצה של חומרים ולא לחומר בודד. הצורות השונות נקראות איזומרים  ( צורות שונות מבחינה מרחבית ומיקום הקשרים הכפולים )  של החומצה לינולאית.הכנות מסחריות של CLA עשויות מהחומצה לינולאית של שמני חריע או חמניות תחת תנאים בסיסיים. סוג זה של גורם לקבלת תערובת המכילה כ 40% מ האיזומר -  ציס 9 טרנס 11,    ו44% מהאיזומר טראנס 10 ציס 12 ( 1 ) . הכנות מסחריות מכילות גם כ 4% עד 10% מהאיזומרים טרנס 9 טרנס 11  ו -  טרנס 10 טרנס 12.  צורות נוספות קיימות בכמויות זעירות.


שימוש ב - CLA למטרות הרזיה