Facebook
שמות נוספים:
Glycine Propionyl-L-Carnitine.
L-carnitine L-tartrate.
 


טענות:                                                                                   

משפר סבולת אירובית
מגביר מטבוליזם של שומן
מוריד רמות טריגליצרידים וכולסטרול
משפר את תפקוד שריר הלב
 
שימוש בקארניטין משפר את זמינות חומצות השומן הארוכות שרשרת LCFA
(long chain fatty acid) אל המיטוכונדריה ואת חמצונן .
מזרז את הפעילות של פירובאט דהידרוגנאז -  PDH.
 
המאמר מתייחס לשימוש בתוסף למטרות הרזיה ושיפור ביצועים אירוביים בלבד.
שימושים אחרים ידונו בקטגוריות נוספות.
 


תיאוריה                                                                                 

שומן מתחמצן באברון הנמצא בתאי שריר הנקרא מיטוכונדריה. יש שני מחסומים שחומצות השומן צריכות לעבור  - (מדובר בחומצות שומן ארוכות שרשרת  long chain fatty acid -  LCFA .) על מנת להיכנס אל המיטוכונדריה. L-carnitine   עוזר ל -  LCFA  לעבור את שני המחסומים הללו.
 


תפוצת קרניטין בגוף:
98%  בשרירים.
1.6% בכבד ובכליות .
0.4% במרווח הבין תאי .
 
גם נטילת התוסף במינון מאסיבי מעלה את הריכוז בשרירים ב -  2% - 1 בלבד.
 
לא הוכח שהשלב המגביל בחמצון LCFA הינו זמינותן.
PDH הופך להיות פעיל בתוך שניות מהתחלת פעילות גופנית עצימה ותוספת של קארניטין לא הוכחה כמשפרת את פעילות הקומפלקס.
פעילות עצימה גורמת להפרשת קארניטין וירידת הריכוז בשרירים , מחסור משמעותי לאורך זמן לא מתרחש מכיוון שחומרי המוצא ליצירה של קארניטין מצויים בגוף בשפע.
 
 

ממצאים מדעיים                                                                      
 
L-carnitine ואימוני כוח

L-carnitine קיים כתוסף המכיל L-carnitine ו - L-tartrate ,. L-carnitine L-tartrate (LCLT)  . במחקר (1)  אשר בדק את השפעת התוסף בשני מינונים 1 – 2 ג"ר, נמצא כי מדדים הקשורים לנזק לרקמה השרירית כגון היפוקסנתין, מיוגלובין וכאבי שרירים, הופחתו לאחר שימוש בתוסף. המחקר מומן על יד חברת lonza.inc  המשווקת L-carnitine כתוסף כך שאמינותו מוטלת בספק.
 
L-carnitine והשפעה על ניצול שומן כמקור לאנרגיה בזמן מאמצי אירוביים
 
L-carnitine L-tartrate
 
בשלושה מחקרים ( 2,3,4 ) אשר בדקו את השפעת התוסף על ניצול שומן כמקור לאנרגיה לא נמצאה כל השפעה על "שריפת שומנים" בהשוואה לקבוצות הביקורת אשר לא נטלו את התוסף.    
 
מחקר שבדק את השפעת  התוסף על ניצול שומנים ופחמימות כמקור לאנרגיה בנשים וגברים. במחקר זה (2) נבדקה השפעת התוסף בשימוש קצר טווח (יום) וגם בשימוש כרוני (שבועיים), במינון של 3 גר' ליום. לא נמצאה השפעה על ניצול שומן כמקור לאנרגיה בזמן ביצוע מאמצים אירוביים בעצימות של 60% מה- VO2max. נמצאה השפעה מסויימת על ניצול פחמימות כמקור לאנרגיה אך רק בקבוצת הגברים ורק לאחר 30 דקות של מאמץ.
במחקר נוסף (3)  נבדקה השפעת התוסף על שימוש בשומנים ופחמימות כמקור לאנרגיה בזמן מאמצים אירוביים. לא נמצא שום השפעה..  במחקר זה (4) ניתן התוסף במינון של 2 גר' ביום למשך שבועיים. נבדקה השפעה על מטבוליזם של שומנים, חלבונים ופחמימות. הנבדקים ביצעו מאמץ אירובי תת מירבי בעצימות של 70% מה- VO2max למשך 90 דקות. לא נמצאה כל השפעה.
 
Glycine Propionyl-L-Carnitine.
 
מחקר אשר בדק את השפעת התוסף Glycine Propionyl-L-Carnitine על ביצוע מאמצים אירוביים ואנאירוביים (5) לא מצא שום השפעה על ניצול שומנים כמקור לאנרגיה בהשוואה לקבוצת הביקורת.
 

תופעות לוואי
התוסף בטוח יחסית לשימוש לטווח ממושך ואינו גורם לתופעות לוואי חמורות למעט סימפטומים הקשורים במערכת העיכול כגון: בחילה, אי נוחות ושלשולים. 
 
איזומריה - D – carnitine .
 
הגוף  מייצר L-carnitine. ה – L   מייצג צורה מרחבית מסוימת(Levorotatory)  אשר יש לה צורת דמות ראי, צורת ה – D Dextrorotatory) (שהגוף אינו יכול לנצל, כאשר מייצרים L-carnitine במעבדה מקבלים את שתי הצורות.
 
D – carnitine עלולה לרוקן את הגוף מהנגזרת הפעילה L – carnitine.
ספורטאים אשר בכל זאת משתמשים בתוסף צריכים לשים לב כי מדובר בתוסף איכותי המכיל לפחות 99% L – carnitine.
 

 
האם כדאי להשתמש בתוסף?                                                      

הרוב הגדול של המחקרים בתחום אינו תומך בשימוש ב - L-carnitine למטרות הרזיה או שיפור ביצועים אירוביים. המחקרים שצוטטו במאמר זה הינם רק חלק מזערי מכלל המחקרים שנעשו לאורך השנים.
 
יש לציין שקיימים אנשים אשר אינם יכולים לייצר כמות מספקת של L-carnitine בגופם ושימוש בתוסף בהחלט יכול להועיל להם במקרה שכזה סביר להניח שאותו אדם ידע על מצב זה משום שיש לו השלכות בריאותיות. נמצא שתפריטים דלים באנרגיה – מתחת ל- 800 קק"ל ( באנשים בוגרים) עלולים לגרום לירידה בייצור של L-carnitine.
 
 
 
מינון                                                                                      

מינון מקובל לשימוש הינו בין 1 – 6 גר' ביום. 


 
מקורות

1.Spiering, B.A., W.J. Kraemer, J.L. Vingren, D.L.Hatfield, M.S. Fragala, J.-Y. Ho, CM. Maresh, J,M. Anderson,and J.S. Volek. Responaes of criterion variables to different supplementaldoses of L-carnitine L-tartrate. J. Sirenth Cond. Res. 21(1)259-264. 2007.
 
2.Weronika N. Abramowicz and Stuart D.R. Galloway. Effects of Acute Versus Chronic L-Carnitine L-tartrate Supplementation on Metabolic Responses to Steady State Exercise in Males and Females International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2005, 15, 386-400.
 
3.Elizabeth M. Broad, Ronald J. Maughan,and Stuart D.R. Galloway. Effects of Four Weeks L-Carnitine L-tartrate Ingestion on Substrate Utilization During Prolonged Exercise. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2005, 15, 665-679.
 
4.Elizabeth M. Broad, Ronald J. Maughan and Stuart D.R. Galloway Carbohydrate, Protein, and Fat Metabolism During Exercise After Oral Carnitine Supplementation in Humans. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2008, 18, 567-584.
 
5.Webb A. Smith, Andrew C. Fry, Lesley C. Tschume and Richard J. Bloomer. Effect of Glycine Propionyl-L-Carnitine on Aerobic and Anaerobic Exercise
Performance International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2008, 18, 19-36.
 
רקע                                                                                      

L-carnitine   תרכובת חנקנית הנוצרת בגוף מחומצות האמינו ליזין וגליצין , שמה המדויק הוא L – 3-hydroxy-4-N,N,N-trimethylamino-butyrate    . ל - L-carnitine תפקיד חשוב בתהליכים בהם "נשרף" שומן בתאי שריר. הסיבה שלפעמים אנשים מדווחים על אימון אינטנסיבי יותר לאחר שימוש בתוסף היא שיש פורמולות של L-carnitine  המכילות קפאין אשר גורם להמרצה של מערכת העצבים המרכזית ולעוררות רבה יותר. לא בגלל חמצון מוגבר של שומנים !!!

קרניטין נמכרת כתוסף תזונה למגוון מטרות, בניהן שיפור ביצועים גופניים ו"שריפת שומן". אם אתם מתאמנים בחדר הכושר או מחפשים תוספים לירידה במשקל, בוודאי נתקלתם בקרניטין.

האם קרניטין אכן יעילה למטרות ירידה במשקל או שיפור ביצועים גופניים?


קרניטין