Facebook
איך תזונה יכולה להגביל את הסימפטומים של בחילות והקאות?       

במקרים של בחילות והקאות, הדגשים התזונתיים הבאים  עשויים להגביל את סימפטומים. 
דגשים תזונתיים להגבלת בחילות והקאות: 
 
- מומלץ להימנע משתיית נוזלים עם הארוחות. מומלץ לשתות לגימות קטנות של נוזלים או עם קש ורצוי בין ארוחות או 40-60 דקות לפני או אחרי הארוחה
- משקאות קרים עשויים להיות נסבלים יותר טוב ממשקאות חמים. שתיית משקאות מוגזים או מציצת קוביות קרח עשויים להקל על תחושת בחילה.
- אכילה של קרקרים, חטיפי דגנים דלי שומן, בייגלה או טוסט עשויה להגביל בחילות, במיוחד בשעות הבוקר.
-  מומלץ להימנע ממזונות שגורמים לפעילות יתר של מערכת העיכול, כגון מזונות שומניים או מטוגנים, קפה, מזונות עשירים בתבלינים או תבלינים וגם ירקות עם ריח חזק, כמו בצל, שום וירקות ממשפחת המצליבים ( ברוקולי, צנון כרובית ).
- מאכלים קרים ואלו עם ריח קל נסבלים טובים יותר.
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות ותכופות אשר ימנעו את תחושת הנפיחות בבטן ואת התחושה ריקנות, שלעתים קרובות מחמירה את הבחילות.
- הימנע מללכת לישון מייד אחרי לאחר אכילת כמות רבה של מזון.
- במקרה של הקאות חוזרות ונשנות, מומלצת צריכה של משקאות או חטיפים עשירים בפחמימות פשוטות (סוכר, דבש, וכו 'לדוגמה), מאחר ומזונות אלו  מתעכלים במהירות ויכולים לספק כמות משמעותית של קלוריות.
 
 
 
אילו שינויים באורח חיים יכולים להקל על הסימפטומים של ריפלוקס?
 
- הפסקת עישון
- הימנעות מצריכת מוגזמת של קפה או משקאות / מזונות אחרים המכילים קפאין.
- הגבלת אלכוהול והימנעות משתיית אלכוהול על קיבה ריקה. 
- צריכה מופחתת של מיצים מוגזים או חומציים מפרות הדר.
- חולים צריכים לבדוק אם מזונות כגון פרות הדר, שוקולד, שומן ומזונות מטוגנים, שום ובצל, חומרי טעם מנטה, מאכלים חריפים ומזונות המבוססים על עגבניות (למשל רוטב ספגטי, סלסה, צ'ילי) מחמירים את הסימפטומים. 
- אכילה של ארוחות תכופות בעלות נפח קטן והימנעות משכיבת 2-3 שעות לאחר ארוחה יכולים להקל על תסמינים.
- אם קיים עודף משקל, במיוחד אם מדובר בצבירת שומן באזור הבטני, ירידה במשקל עשויה לשפר באופן ניכר את חומרת הסימפטומים. 
- מומלץ ללבוש ביגוד שאינו צמוד על הגוף, כלומר שאינו לוחץ. 
- שכיבה עם חלק העליון של הגוף מורם על ידי כרית בכ-  15-20 סנטימטר  יכולה להגביל את הסימפטומים של ריפלוקס
- יש להימנע מביצוע פעילות גופנית מייד לאחר ארוחה, מומלץ להמתין לפחות כ – 40 – 60 דקות ( לא מדובר על אכילת חטיף ).
 
 
מה הן ההמלצות התזונתיות בשלב החריף של דלקת בושט?            

במקרים של דלקת בושט מטרת הטיפול התזונתי הינה:
 
- מניעת דלקת נוספת של הרירית
- הגבלת אירועי הריפלוקס
- הפחתת החומציות של מיצי קיבה.
- בשלב האקוטי, חולים צריכים לצרוך דיאטה ונוזלית או רכה צריך להימנע ממזונות חומציים, כגון אלה המכילים מיץ הלימון, חומץ ומשקאות קלים, תבלינים ותבלינים (פלפל אדום ושחור במיוחד,פלפלים אדומים מיובשים, פפריקה), כמו גם צריכת אלכוהול. יתר על כן, כל השינויים באורח חיים שתוארו לעיל לריפלוקס יכולים לעזור לחולים עם דלקת בושט.  
 
 
מה הן בעיות העיקריות הקשורות לתזונה הקשורים לאכלאזיה?        

אכלאזיה, Achalasia מאופיינת בהעדר תנועה פריסטלטית בוושט ובכישלון של הסוגר התחתון של הוושט להיפתח ולאפשר מעבר מזון מהושט אל הקיבה. התסמינים השכיחים ביותר כוללים אי יכולת בליעה (בעיקר של מזון מוצק),
פליטה של מזון,כאבים בחזה, צרבת, איבוד משקל לא מכוון ושיעול. אספירציה -  שאיפה של מזון מהוושט אל קנה הנשימה, עלולה לגרום לדלקת ריאות. במידה וקיים, הפחד מאכילה עלול לגרום להחמרה המצב תזונתי של החולה. 
- ארוחות קטנות ותכופות מאוד נסבלות טוב יותר, ואילו במקרים חמורים דיאטה נוזלית, עשיר באנרגיה וחלבונים,
הינן הפתרון היחיד. 
- עמידה בזמן ארוחה, שתיית מים ונשיפת אוויר עשויים לזרז את מעבר המזון לקיבה. 
- מומלץ להימנע ממזונות שומניים או מזונות מטוגנים העשויים להחמיר הפרעות בעיכול. 
- מומלץ להימנע  ממזונות / משקאות חמים מאוד או קרים מאוד. 
- מומלץ להימנע  ממזונות או משקאות, כגון כקפה, תה, אלכוהול, מיצי הדר או מזונות עם תבלינים שיכולים לגרות רירית במקרה של תקיעות מזון בוושט.
 
 
 
האם ראיות מדעיות נוכחיות תומכות במתן מה שנקרא דיאטות תפלות בחולים עם מחלת כיב פפטי?

בעבר, "דיאטה תפלה 'נרשמה לחולים עם מחלת כיב פפטי. דיאטה זו הדגישה ארוחות קטנות ותכופות, הימנעות מקפאין ותבלינים, צריכת סיבים נמוכה, והימנעות מכמויות  גדולות של חלב, על מנת למנוע פגיעה מכאנית בבטן והפרשת יתר של חומצה. עם זאת, הראיות מדעיות האחרונות אינן מצדיקות את המרשם של דיאטה כזו, במיוחד מאז ההתקדמות המשמעותית של הטיפול התרופתי של כיב פפטי. 
 
 
מהו תפקידה של התזונה במחלת כיב פפטי?                                

מאז ההתקדמות בטיפול התרופתי בכיב פפטי, התזונה משחקת תפקיד שולי בטיפול ומטרתה העיקרית הינה להקל על הסימפטומים של החולים, במיוחד בתקופות של חמרה. יש מעט עדויות קליניות על מזונות מסוימים שיש להימנע מהם ורוב החולים מודעים לגבי מזונות ספציפיים העשויים לגרום להם אי נוחות. באופן כללי, מזונות שלעתים קרובות מחמירים תסמינים כוללים תבלינים, במיוחד: פלפל אדום חריף ופפריקה, קפה ומשקאות אחרים המכילים קפאין, כמו גם כמויות גדולות של משקאות אלכוהוליים. מזונות, כגון: חומץ,לימון, תפוז ופרות הדר ומיציהם אחרים הוסרו באופן מסורתי על מנת להימנע מהחרפת הסימפטומים. בתקופות של חמרה, מזונות חומציים צריכים להיות מוגבלים, וחולים עשויים להפיק תועלת מתזונה רכה, ללא כמויות גדולות של שומן או מזונות מטוגנים. מומלצת לעיסה יסודית של המזון, הימנעות מארוחות גדולות שגורמות נפיחות בבטן וצריכה המוגבלת של משקאות מוגזים עלולות גם להקל על סימפטומים בתקופות של חמרה. עם זאת, חולים צריכים יש לעודד לצרוך תזונה מאוזנת, הכולל את כל קבוצות המזון.
 
 
מה הם הסוגים העיקריים של ניתוחי קיבה?                                   

כיום, הסיבות הנפוצות ביותר לניתוח קיבה הם סרטן הקיבה והשמנת יתר, ואילו ניתוח לכיב פפטי היא רק לעתים רחוקות הסיבה,בשל הטיפול התרופתי היעיל למחלה. במקרה של סרטן הקיבה, הניתוח הנפוץ ביותר הוא כריתת קיבה מלאה, למרות שבמקרים מסוימים מבוצעת כריתת קיבה חלקית. 
 
 
מה פרוטוקולים תזונתיים צריכים לעקוב אחרי חולים לאחר שעבר קיבת ניתוח?

מייד לאחר הניתוח, החולים צריכים להימנע מאכילה עד אשר תתחיל פעילות המעיים. במהלך תקופה זו, המטופלים מקבלים נוזלים ואלקטרוליטים , ובמקרים מסוימים תזונה דרך הזנה לכלי הדם. כאשר צריכת מזון מתחילה, נוזלים דלי פחמימות הם השלב הראשון (תה, מיצים צלולים פרות, ירקות מבושלים, מרק עוף או בשר בקר). בשלב הבא מבוצע  מעבר לתזונה רכה, עשירה בחלבון  1-1.5 גרם / ק"ג , בעלת תכולת פחמימות נמוכה (בעיקר סוכרים) ודלה בשומן.  ארוחות תכופות ( בערך כל שעתיים ) בעלות נפח קטן,נסבלות טוב יותר. בנוסף על הדיאטה להיות דלת סיבים ומומלץ להפריד בין צריכת נוזלים לבין אכילת מזונות מוצקים. פרות וירקות טריים יכללו בתזונה 2-3 שבועות לאחר הניתוח. בשלב הראשון מומלץ להימנע ממוצרי חלב בכמויות גדולות, בגלל מחסור יחסי של לקטאז. 
 
 
מה הם העקרונות של הטיפול התזונתי בתסמונת הצפת הקיבה – dumping sundrome's?

תסמונת הצפת הקיבה הינה מצב בו מזון מתרוקן מהר מדי מהקיבה אל המעי הדק, אשר מתמלא  במזון לא מעוכל שאינו מעובד כראוי כדי לאפשר ספיגה יעילה של חומרים מזינים במעי הדק. תסמונת הצפת הקיבה מתרחשת לרוב לאחר כריתת קיבה והתסמינים שלה נחלקים לתסמינים מוקדמים, המתחילים בזמן או מייד אחרי ארוחה וכוללים בחילות,הקאות, נפיחות, התכווצויות, שלשול, סחרחורת ועייפות, וסימפטומים מאוחרים, שמתרחשים 1-3 שעות לאחר אכילה וכוללים היפוגליקמיה,חולשה, זעה וסחרחורת. לאנשים עם תסמונת הצפת הקיבה יש לעתים קרובות את שני הסוגים של הסימפטומים. 
 
 
הקווים המנחים התזונתיים העיקריים למניעה וטיפול בתסמונת הצפת הקיבה כוללים:

-  ארוחות קטנות ותכופות (לפחות 6). צריכת מזון איטית ולעיסה יסודית של מזון מוצק. המטופל צריך לשבת זקוף בזמן אכילה ולשכב למשך 30 דקות לאחר צריכת ארוחה או חטיף.
- צריכת נוזלים במהלך ארוחות צריכה להיות מוגבלת. שתיית נוזלים צריכה להעשות 60 – 30  דקות לפני או אחרי הארוחות. על הנוזלים להיות בעלי אוסמולריות נמוכה ( תכולה נמוכה של סוכר ומינרלים ) ולא יותר מ 120 מ"ל בכל פעם בתקופה הראשונה שאחרי הניתוח.
- יש להימנע ממזונות עשירים בסוכרים פשוטים, בגלל זמן מעבר מהיר דרך קיבה ועלולים לגרום לשלשולים והתכווצויות. יש להגביל או להימנע לחלוטין מצריכת מיצי פרות / משקאות, משקאות קלים, עוגות, פשטידות ממותקות סוכריות, סופגניות ועוגיות. 
- החלבון אמור לספק 20% מצריכת הקלוריות היומית לתיקון רקמות ושיפור המצב התזונתי. מזונות כגון חלב, יוגורט,גבינות, בשר, עוף, דגים וביצים הם מקורות חלבון טובים ויש לצרוך אותם על בסיס יומי.
- שומן צריך לכסות 30-40% מצריכת הקלוריות היומיות. שומנים מאטים את קצב ריקון תוכן הקיבה אל המעי הדק ועשויים לעזור במניעה של אפיזודות תסמונת הצפת הקיבה. יתר על כן, מזונות אלו דחוסים באנרגיה ועשויים לספק כמות משמעותית של קלוריות למטופל. חמאה, מרגרינה, מיונז, רוטב, רטבים לסלט וגבינת שמנת הם בחירה טובה.
- סיבים צריכים להיכלל בהדרגה בתזונה. מזונות עשירים בסיבים מסיסים (כגון תפוחים, סלק, כרוב ניצנים, גזר, שיבולת שועל, תרד, אגסים) מאטים את קצב ריקון קיבה ומונעים ספיגה מהירה של סוכרים פשוטים.
- חלב צריך להכלל בהדרגה בתזונה מאחר וחלק מהחולים עשויים לפתח חוסר סבילות ללקטוז. במקרה של חוסר סבילות, חלב ללא לקטוז יכול להקל את הסימפטומים. הדיאטן צריך, עם זאת, להבטיח את הצריכה של מספיק סידן וויטמין D על בסיס יומי.
- יש לצרוך נוזלים ומזונות כאשר הם בטמפרטורה בינונית. משקאות קרים עשויים להגדיל באופן משמעותי את תנועתיות מערכת העיכול.
- הימנעות מצריכת סוכרים פשוטים ואכילת ארוחות תכופות אמורה לספק הגנה נגד היפוגליקמיה, אך במקרה של אירוע היפו גליקמי המטופל צריך לעקוב אחר ההוראות המתאימות לאירוע היפו גליקמי. 
 
 
מה הם החסרים התזונתיים השכיחים ביותר לאחר ניתוח קיבה? 

חומרי התזונה העיקריים שנפגעים מניתוח קיבה הינם:  חלבון, וויטמין B12, ברזל וסידן. מסיבה זו, דיאטנים צריכים להדגיש את צריכת חלבון, במיוחד בחולי סרטן, שצרכיהם גדולים יותר. 
מחסור בויטמין B12 הינו שכיח לאחר ניתוח קיבה. המחסור נובע מכישלון של הפרדת וויטמין B12 מהחלבונים אליהם הוא קשור במזון ולמחסור בגורם הפנימוני אשר קושר את הוויטמין ומוליך אותו אל אתר הספיגה במעי הדק. גופנו מאכסן כמות גדולה  של ויטמין B12 בכבד, כ – 2 גר', בעוד שהכמות היומית המומלצת לצריכה הינה כ – 2.4 מק"ג. למרות זאת המחסור הינו תופעה שכיחה יחסית בחולים לאחר 1-9 שנים מזמן ניתוח הקיבה. מעקב צמוד של רמות ויטמין B12 לשאר חייו של המטופל הוא קריטי, ובמקרים של מחסור לספק את הויטמין בדרכים אחרות מלבד צריכה פומית ( ניתן לבצע פרוטוקול של זריקות B12  ).
 
מחסור בברזל. על מנת שברזל תזונתי (כיון ברזל) ייספג דרושה הפרשת החומצה בקיבה. מאחר שקיים ייצור מופחת של חומצה הידרוכלורית הברזל הוא פחות זמין לספיגה. יתר על כן, במקרה של מעקף, עם ההרחקה של התריסריון והמעי הפרוקסימלי, האזורים העיקריים אשר סופגים ברזל נעקפים. ההמלצות שפורסמו להשלמת ברזל  מתוספים נעות בין 40 ל 65  ליום עבור חולים עם ניתוח קיבה. יש לציין שלא מומלץ להתחיל שימוש בתוסף ברזל ללא עצת רופא מוסמך, מאחר ועודף ברזל עשוי לגרום לנזקי חמצון מוגבר.  
 
מחסור בסידן. ניתוחים בריאטריים קשורים לירידה במסת העצם אשר נגרמת על ידי ההגבלה של צריכת סידן וקשורה בחוסר ספיגה של סידן וויטמין D. ספיגת הסידן המופחתת הינה משנית  למעקף התריסריון והמעי הדק הפרוקסימלי, שם רוב הסידן נספג .ויטמין D נספגה בהמשך המעי הדק ובחלק הסופי שלו המכונה אילאום. הפגיעה בספיגת שומן וויטמינים מסיסים בשומן, כולל וויטמין D, מחריפה את חוסר ספיגת הסידן. מחסור יחסי של סידן ממריץ את הייצור של הורמון בלוטת יותרת תריס ( פרה תירואיד ), בתורו ה - PTH, גורם לשחרור מוגבר של סידן מעצם. תוצאה של תהליך זה היא את הסיכון לטווח ארוך לאוסטיאופורוזיס. מומלצת צריבה יומית של  1200-1500 מ"ג של סידן ליום ו - 10 מיקרוגרם של ויטמין D.

כתבות בנושא תזונה

מחלות מערכת העיכול - חלק א. 

טיפול בבעיות מערכת העיכול העליונה