Facebook
הויטמינים הינם תרכובות אורגניות ( תרכובות הפחמן ) אשר גופנו אינו יכול ליצור, תרכובות אלו חיוניות לתפקוד תקין של הגוף ובלעדיהם לא נוכל לחיות. למעשה השם ויטמין מורכב מצירוף המילים Vita = חיוני ו- Amin = חיים, כלומר תרכובות חיוניות לחיים. 
הויטמינים משמשים כקו פקטורים לאנזימים בגופנו. אנזים הינו חלבון אשר יש לו תפקיד ביולוגי בגוף האדם, למשל, פירוק העמילן במערכת העיכול על ידי האנזים אלפא עמילאז, או בניית רקמת הקולגן על ידי האנזים פרוליל הידרוקסילאז. חלק מהאנזימים בגופנו אינם יכולים לפעול לבדם – הויטמינים מהמזון נחוצים לשם פעולתם התקינה. ויטמין C דרוש לשם פעולתו התקינה של האנזים פרוליל הידרוקסילאז, מחסור בויטמין C עשוי לגרום לשיבושים בייצור חלבון הקולגן ( חלבון המרכיב רקמות חיבור רבות כגון: עור, שרירים, גידים ורצועות ). 
 
ניתן לחלק את הויטמינים לשתי קבוצות עיקריות: ויטמינים מסיסים במים וויטמינים מסיסים בשומן.
 
ויטמינים מסיסים במים: ויטמין C, תיאמין, ריבופלאבין, ניאצין, חומצה פנטותנית, פירידוקסין, ציאנוקובלאמין, חומצה פולית וביוטין. 
ויטמינים מסיסים בשומן: A,E,D,K , פרו ויטמין A בטא קרוטן. 
 
המינרלים הינם יסודות המצויים בטבע, לרוב בצורת מתכות. בגופנו המינרלים נמצאים בצורת יונים כלומר חלקיקים בעלי מטען, לדוגמה 
יון הסידן Ca+2  או יון הברזל Fe+2 . המינרלים מרכיבים כ-  5% מגוף האדם ומשמשים למטרות רבות: בניית רקמות הגוף: סידן, זרחן, ומגנזיום. הובלת חמצן: ברזל. קו פקטורים לאנזימים שונים: אבץ. חלק ממבנה הורמונים בגוף: יוד. 
את המינרלים אנו מקבלים מהמזון ואנו תלויים באספקה שוטפת שלהם. מחסור במינרלים עשוי לגרום למחלות קשות ואף למוות.
 
מחסור קליני ותת קליני                                                               

מחסורים קליניים בויטמינים אינם קיימים לרוב בחברה המערבית. מעקב רפואי ופיקוח ממשלתי גורמים לכך שאנו לא חולים  במחלות כגון צפדינה  - מחסור קליני בויטמין C, או ברי ברי  - מחסור קליני בתיאמין. מחסורים קליניים אשר באים לידי ביטוי במחלות קשות נצפים בעיקר במדינות עולם שלישי. 
 
לעומת מחסור קליני, קיים מחסור תזונתי אשר מוגדר כמחסור תת קליני. למחסור תזונתי תת קליני אין ביטוי מוגדר מבחינה רפואית, למשל מחסור תת קליני באבץ או בויטמין C לא יבוא לידי ביטוי בבדיקת הדם, אך עשוי לגרום לעייפות, פציעות וחוסר ריכוז. בנוסף לעובדה שבדיקות הדם השגרתיות בודקות רק חלק קטן יחסית מהמינרלים והוויטמינים, חלק מהערכים המופיעים בבדיקת הדם אינם משקפים את מצב רקמות הגוף. 
לדוגמה: רמת הסידן בדם נמצאת תחת בקרה הורמונאלית ועומדת בטווח של 8.5 – 10.5 מ"ג / דצ"ל. אנו עשויים לא לספק לגופנו מספיק סידן ובדיקות הדם עדיין יראו ערכים תקינים. גם באנשים אשר חולים באוסטיאופורוזיס ( מחלה בה חל פירוק עצם ) בדיקות הדם יראו רמה תקינה של סידן. דוגמה דומה הינה יון המגנזיום, אנו עשויים להימצא במחסור במגנזיום ללא קשר לממצאי בדיקת הדם שלנו. 
 
איך נדע שאנו לא בסכנה למחסור תזונתי?
אנו יכולים להפחית את הסיכון על ידי אכילה על פי עקרונותיה של פירמידת המזון: כלומר צריכה מבוקרת ומגוונת של כל קבוצות המזון, עמידה במספר המנות המומלץ על פי משקל הגוף וכמות הקלוריות המומלצת ליום. ביצוע בדיקות דם שגרתיות מומלץ גם אם ביצעתם ניתוח תזונתי מלא, מאחר ומלבד אספקה נאותה של רכיבי המזון החיוניים עלולים להתפתח מחסורים עקב בעיות ספיגה, מחסור נפוץ מסוג זה הינו מחסור בויטמין B12.  
 
 
ויטמינים >>>
 
מינרלים >>>
 

כתבות בנושא תזונה

ויטמינים ומינרלים  - מבוא

אכילת מזון מגוון על פי עקרונות פירמידת המזון עשויה להבטיח שהתזונה שלכם תהיה מאוזנת, ללא מחסורים תזונתיים כל שהם. 
לפניכם מדריך לויטמינים ומינרלים.