Facebook
דיאטה קטוגנית

דיאטה קטוגנית הינה דיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן, בעלת מגוון יתרונות בריאותיים, כולל ירידה במשקל ושיפור בשליטה ברמת הגלוקוז בדם.
 
הדיאטה הקטוגנית גורמת לשינוי בחילוף החומרים בגוף משריפת גלוקוז (סוכר) כמקור הדלק העיקרי שלו, ובמקום זאת לשרוף שומן. כאשר יש מחסור בגלוקוז, הגוף נאלץ לפנות למאגרי שומן לצורך אנרגיה. שימוש מוגבר בשומנים כלמקור אנרגיה גורם להיווצרות גופי קטון.
 
הגוף לומד להשתמש בגופי הקטון כמקור לאנרגיה וכך מופחת הצורך השימוש בגלוקוז. 


דיאטה קטוגנית - Ketogenic Diet 


רקע

מקור הדיאטה הקטוגנית הינו מהעולם הקליני. תיעוד לשימוש בדיאטה הקטוגנית ( צורות שונות של צום, אשר גרמו לייצור גופי קטון ) קיים כ – 500 שנים לפנה"ס, כטיפול בחולי אפילפסיה כאמצעי להפחתת התקפים. בשנת 1911 בוצע הטיפול המודרני הראשון בצום לטיפול באפילפסיה ומאז נעשה שימוש בדיאטה כאמצעי לטיפול בסוכרת מסוג – 2  ונבדק שימושה כטיפול תומך בסוגים שונים של סרטן .
 
 

גרסאות שונות של הדיאטה הקטוגנית

הדיאטה הקטוגנית קיימת במספר צורות:
 
דיאטה קטוגנית סטנדרטית -   Standard ketogenic diet -SKD
יחס אבות המזון:  75% שומן, 15-20% חלבון, 5-10% פחמימות
 
שומן - מקורות השומן הינם מזונות כגון אבוקדו, חמאה, דגים שמנים ובשר, זיתים ושמן זית. כמות השומן היומית הנצרכת הינה כ- 150 גרם ליום.
 
פחמימות - כמות הפחמימות היומית צריכה להיות קטנה מ- 50 גר' ליום, כאשר מקורות הפחמימות הינם: עלים ירוקים, ירקות לא עמילניים וכמות קטנה של פירות דלי פחמימות.
 
חלבון - כמות חלבון מתונה, שהוא כ -  90 גרם ליום. מקור החלבון הינו דגים שמנים, בשר עוף ובקר, גבינות שמנות וביצים.
 
 
דיאטה קטוגנית ממוקדת -    Targeted keto diet –TKD
יחס אבות המזון: 65-70% שומן, 20% חלבון, 10-15% פחמימות.
דיאטה קטוגנית ממוקדת פופולרית בקרב ספורטאים ואנשים פעילים שחיים אורח חיים פעיל וצריכים יותר פחמימות. בדיאטה זו ניתן להוסיף כ-  20-30 גרם של פחמימות מיד לפני או אחרי האימון כדי לאפשר פעילות גופנית בעצימות גבוהה יותר, כמות הפחמימות הכולל מגיעה לכ-  70-80 גרם ליום.
 
 
דיאטה קטוגנית עתירת חלבון -   High-Protein Keto Diet  - HPKD
יחס אבות המזון: 60-65%שומן, 30% חלבון, 5-10% פחמימות.
דיאטה קטוגנית עתירת חלבון מאפשרת אכילה של כ 120 גרם חלבון ליום, כ -  130 גרם של שומן ליום. כמות הפחמימות עדיין מוגבלת לפחות מ 10% מהקלוריות היומיות. דיאטה זו קלה יותר לביצוע בגלל כמות החלבון הגדולה יותר. קיים החשש שדיאטה זו לא תגרום למצב של קטוזיס, מאחר וחלבון יכול להיות מומר בגוף לגלוקוז.
 
 
דיאטה קטוגנית מחזורית -   Cyclical keto diet - CKD
יחס אבות המזון: 75% שומן, 15-20% חלבון, 5-10% פחמימות, בימים בהן מיושמת הדיאטה הקטוגנית. יחס אבות המזון בימים בהם הדיאטה הקטוגנית לא מיושמת:  25% שומן, 25% חלבון ו 50% פחמימות. פרקטיקה זו מיושמת על ידי אנשים אשר מתקשים להיצמד לדיאטה דלת פחמימות בכל יום, במיוחד במשך חודשים ארוכים, אולם מומלץ לשקול דיאטה דלת פחמימות במקום זאת.



מה אוכלים בדיאטה קטוגנית? 

המזונות העיקריים המומלצים לתזונה קטוגנית:

1. בשר ועוף: זה כולל בשר בקר, עוף, הודו ובשרים אחרים.
 
2. דגים ופירות ים: דגים שומניים כמו סלמון, סרדינים ומקרל.
 
3. ביצים.
 
4. גבינות: העיקר גבינות שמנות. מומלץ לאכול מקבוצה זו במידה.
 
5. שומנים בריאים, כגון שמן זית ואבוקדו.
 
6. ירקות ירוקים עליים דלי פחמימות:  עלים ירוקים, ברוקולי, קייל, כרוב, תרד, כרוב ניצנים, שעועית ירוקה.
 
 
מזונות שניתן לאכול מהם במתינות בדיאטה הקטוגנית:
 
1.אגוזים למיניהם  - בשת תכולת פחמימות משתנה.
 
2. זרעים שונים כגון שומשום ( טחינה ) צ'יה ופשתן.
 
3. מוצרי חלב עם אחוז שומן נמוך  / גבוה.
 
4. פירות יער כגון: פטל ואוכמניות.
 
5. שוקולד מריר. 


מזונות שיש להימנע מאכילתם בתזונה קטוגנית:
 
1. סוכר וממתיקים: זה כולל את כל צורות הסוכר, כגון: סוכר קנים, מייפל, אגבה ועוד. שימו לב לא לצרוך ממתיקים מלאכותיים.
 
2. דגנים: חיטה, שיפון, כוסמין, שעורה, טף, דורה, תירס, אורז ודגנים אחרים. מזונות אלו עשירים בפחמימות ויש להגביל אותם או להימנע מהם בדיאטה קטוגנית.
 
3. ירקות עמילניים ושורשי אגירה: תפוחי אדמה, בטטות, גזר וירקות עמילניים אחרים שעשירים בפחמימות.
 
4. קטניות - שעועית, עדשים וחומוס – קטניות מכילות יותר פחמימות מחלבונים ולכן אי אפשר לאכול קטניות במסגרת דיאטה דלת פחמימות.
 
5. מזונות מעובדים: מזונות מעובדים, כגון קרקרים, צ'יפס ומזונות חטיפים אחרים, לרוב עשירים בפחמימות ויש להגביל אותם או להימנע מהם בדיאטה קטוגנית.
 
6. פירות: פירות עשירים בפחמימות ויש להגביל אותם או להימנע מהם בתזונה קטוגנית, למעט מנות קטנות של פירות יער.
 
7. שמנים צמחיים תעשייתיים - קנולה, תירס, סויה וחמניות- לשמנים אלו, מיוחסות השפעות שליליות על חילוף החומרים בגוף. הסברה הינה ששמנים אלו תורמים באופן משמעותי לבעיות של תנגודת לאינסולין ודלקות כרוניות. 


בעוד שתזונה קטוגנית יכולה להיות יעילה לירידה במשקל ולשיפור בקרת הגלוקוז, חשוב לגשת אליה בזהירות, שכן יכולות להיות לה גם תופעות לוואי אפשריות במיוחד עבור אלו עם מצבים רפואיים קיימים או נוטלים תרופות.
 
בנוסף, חשוב להקפיד על השלמות תזונתיות, שכן דיאטה קטוגנית קפדנית עלולה לגרום למחסור בויטמינים ומינרלים מסוימים.
 

 
לסיכום

דיאטה קטוגנית הינה דיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן שיכולה להיות יעילה לירידה במשקל ולשיפור בקרת הגלוקוז בדם, אך יש לגשת אליה בזהירות. מומלץ לקבל הנחייה מקצועית והתאמה אישית לפני שמתחילים דיאטה קטוגנית, ולהבטיח צריכת תזונה נאותה ומגוונת כלל הניתן. 
 
Image
Image
Image
Image
כתבות נוספות בנושא
כתבות נוספות בנושא
כתבות נוספות בנושא
כתבות נוספות 
כתבות נוספות בנושא