Facebook
אגוזי מלך

אגוזי מלך הם סוג של אגוזי עץ הגדלים ונצרכים ברחבי העולם. צורתם אליפסה, עם מראה חיצוני מחוספס, מרקם פריך וטעם עשיר. האגוז עטוף בקליפה קשה ועגולה, שניתן לפצח אותה כדי לחשוף את החלק האכיל. לאגוזי מלך יש ערך תזונתי ובריאותי חשוב. למרות זאת, צריכתם נחשבת מועטה – על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בישראל הצריכה השנתית עומדת בממוצע על כ- 5 טון, נתון המשקף צריכה ממוצעת של חצי קילו אגוזי מלך לאדם בשנה.
רקע - היסטוריה                                                                          

לאגוזים יש היסטוריה עשירה, עם עדויות לשימוש בהם כבר אלפי שנים. הם היו בשימוש נרחב בימי קדם בתרבויות רבות, כולל היוונים והרומאים, שהעריכו אותם בזכות הטעם והיתרונות הבריאותיים שלהם. כיום, אגוזי מלך ממשיכים להיות פופולריים ברחבי העולם ונמצאים בשימוש נרחב במגוון מתכונים, החל מאפייה וקינוחים ועד מנות מלוחות וסלטים.



זנים                                                                                           

ישנם מספר זנים של אגוזי מלך הגדלים ונצרכים ברחבי העולם, כל אחד עם מאפיינים ייחודיים משלו. הסוג הנפוץ ביותר של אגוז הוא האגוז האנגלי (Juglans regia), אשר גדל במדינות רבות כולל ארצות הברית, איראן וסין. זנים פופולריים נוספים כוללים את האגוז השחור (Juglans nigra), שמקורו בצפון אמריקה, ואת אגוז הלב (Juglans ailanthifolia), שהוא אגוז קטן יותר עם טעם מתוק יותר.



בישול וטעם                                                                                

במטבח, אגוזי מלך הם מרכיב רב תכליתי שניתן להשתמש בו במגוון מנות. ניתן לצלות אותם ולהוסיף למתכונים לקבלת קראנץ', טעם ומרקם, או שניתן לטחון אותם לאבקה דקה ולהשתמש בהם כבסיס לרטבים, מטבלים וממרחים. לאגוזים יש גם טעם אגוזי עשיר שמשתלב היטב עם מגוון מרכיבים, מפירות מתוקים ושוקולד ועד גבינות חריפות ועשבי תיבול.


טריות ואחסון                                                                              

כדי להבטיח את אגוזי המלך הטריים והטובים ביותר, חשוב לאחסן אותם כראוי. אגוזי מלך יש לשמור בכלי אטום במקום קריר ויבש, כמו מזווה או מקרר. ניתן גם להקפיא אותם לאחסון ארוך יותר, אם כי זה עשוי להשפיע על המרקם והטעם שלהם לאורך זמן.


ערך תזונתי                                                                                 

ערך תזונתי ל – 100 גר':
אנרגיה: 654 קלוריות
סך השומן: 65.2 גרם
שומן רווי: 7.7 גרם
שומן רב בלתי רווי: 30.3 גרם
שומן חד בלתי רווי: 20.0 גרם
כולסטרול: 0 מ"ג
נתרן: 2 מ"ג
אשלגן: 441 מ"ג
סך הפחמימות: 15.2 גרם
סיבים תזונתיים: 6.7 גרם
סוכר: 4.3 גרם
חלבון: 15.2 גרם
ויטמין C: 1.5 מ"ג
סידן: 89 מ"ג
ברזל: 2.5 מ"ג


הערה: ערכים אלו עשויים להשתנות מעט בהתאם למקור הנתונים ולמגוון הספציפי של אגוזי מלך.
 
אחד היתרונות התזונתיים הבולטים של אגוזי מלך הוא התכולה הגבוהה של שומנים בלתי רוויים בריאים. אגוזי מלך הם מקור טוב לשומנים חד בלתי רווים ורב בלתי רווים, כולל חומצה אלפא-לינולנית (ALA), חומצת שומן חיונית מסוג אומגה 3. 
 
למרות תכולת חלבון סבירה, כ -  15.2 גר'  חלבון ל – 100 גר', אגוזי מלך אינם נחשבים למקור טוב לחלבון בשל יחס שומן /  חלבון גבוה.

להלן פרופיל חומצות אמינו משוער של 100 גרם אגוזי מלך:
 
טריפטופן: 0.35 גרם
תראונין: 0.58 גרם
איזולאוצין: 0.83 גרם
לאוצין: 1.53 גרם
ליזין: 0.83 גרם
מתיונין: 0.39 גרם
ציסטין: 0.31 גרם
פנילאלנין: 0.84 גרם
טירוזין: 0.73 גרם
ולין: 0.94 גרם
ארגינין: 2.22 גרם
היסטידין: 0.53 גרם
אלנין: 0.92 גרם
חומצה אספרטית: 2.12 גרם
חומצה גלוטמית: 2.46 גרם
גליצין: 0.79 גרם
פרולין: 0.94 גרם
סרין: 0.92 גרם


חשוב לציין שאמנם כמות החלבון באגוזי מלך סבירה, אך אגוזי מלך אינם מקור לחלבון מלא, מכיוון שהם אינם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות בפרופורציה המדויקת הנדרשת לגוף. עם זאת, ניתן לשלב אותם ביחד עם מקורות חלבון צמחיים אחרים, כגון קטניות ודגנים, כדי לספק את כל חומצות האמינו החיוניות.


אגוזי מלך מהווים מקור למגוון של ויטמינים ומינרלים, כולל מגנזיום, אשלגן ואבץ. 




ערך בריאותי                                                                               

אחד היתרונות הבריאותיים הידועים ביותר של אגוזי מלך הוא השפעתם על בריאות הלב. אגוזי מלך הם מקור טוב לשומנים בלתי רוויים בריאים, כולל שומנים חד בלתי רוויים ורב בלתי רוויים, כמו גם חומצה אלפא-לינולנית (ALA), חומצת שומן חיונית מסוג אומגה 3. השומנים הבריאים הללו הוכחו כמסייעים בהורדת רמות הכולסטרול, מפחיתים את הסיכון למחלות לב ומשפרים את בריאות הלב הכללית.
 
בנוסף להשפעתם על בריאות הלב, אגוזי מלך הוכחו כבעלי השפעות חיוביות על בריאות המוח. הם מקור טוב לנוגדי חמצון, שיכולים לסייע בהגנה מפני נזק תאי ולהפחית את הסיכון להפרעות ניווניות כמו אלצהיימר ופרקינסון. תכולת חומצות השומן אומגה 3 באגוזי מלך יכולה גם לעזור לשפר את תפקוד המוח ולהפחית את הסיכון לדיכאון וחרדה.
 
אגוזי מלך הם גם מקור טוב למגוון של ויטמינים ומינרלים, כולל מגנזיום, אשלגן ואבץ. מגנזיום חשוב לשמירה על בריאות העצמות והשרירים, ואילו אשלגן חיוני לשמירה על מאזן נוזלים תקין ותפקוד תקין של הלב. אבץ חשוב לשמירה על מערכת חיסון בריאה והוא מעורב בריפוי פצעים ובייצור DNA.
 
אגוזי מלך הוכחו גם כבעלי השפעות אנטי דלקתיות והפחתת מתח חמצוני. השפעות אלו עשויות להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן, סוכרת והפרעות ניווניות. הכמות הגדולה של ellagitannins באגוזי מלך נחשב אחראי להשפעות אנטי דלקתיות אלו.



לסיכום                                                                                       

אגוזי מלך הם אופציה למזון עשיר ברכיבי תזונה חיוניים, לרבות שומנים בלתי רוויים בריאים, סיבים, ויטמינים ומינרלים. אגוז מלך עשירים בנוגדי חמצון ומיוחסות להם השפעות אנטי דלקתיות, הקשורות לקידום הבריאות הכללית ולהפחתת הסיכון למחלות כרוניות. בצריכה מתונה כחלק מתזונה מאוזנת, אגוזי מלך יכולים לספק מגוון יתרונות בריאותיים חשובים. יש לציין שלמרות הייתרונות הרבים, מומלצת צריכה מתונה, מאחר ואגוזי מלך מכילים כמות גדולה של שומן – בריא אמנם, אך עדיין שומן  😊




 


אגוז מלך - Walnut 

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום