עמילן הינו רב סוכר מסועף אשר בנוי מיחידות של גלוקוז אשר קשורות אחת לשניה בקשרים גליקוזידיים מסוג ( α ( 1-4  ו -  ( α ( 1-6 . העמילן בנוין משני מבנים עקריים - עמילוז ועמילופקטין. 
 












© כל הזכויות שמורות לבעלי האתר: ליאור שנהב. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, לצלם או לעשות שימוש כלשהו בתוכן עמוד זה, ללא אישור מראש בכתב מהנהלת האתר. אין להתייחס למידע באתר כאל עצה רפואית , כתחליף לעצה רפואית או כתחליף להתייעצות עם כל בעל מקצוע אחר. התוספים המתוארים אינם תרופות ואינם תחליף לתרופות. כל העושה במידע זה שימוש על מנת לטפל בעצמו או באדם אחר, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד!
העמילן מאורגן בצמחים במבנים אשר נקראים גרנולות, אשר הינן בעלות מבנה חצי גבישי, אשר נובע מסידור צברים של עמילופקטין, אשר מקנה לגרנולה את התכונה הגבישית ובין צברי העמילופקטין קיימות מולקולות עמילוז.
גליקוגן - Glycogen
גליקוגן הינו רב סוכר. גליקוגן בנוי אך ורק מחד הסוכר  - גלוקוז. גליקוגן מהווה את צורת האחסון של גלוקוז בגוף, בעיקר בכבד ובשרירים. קיימים איברים נוספים ותאים נוספים אשר מאחסנים גליקוגן, כגון: כליות, שריר הלב, תאי דם אדומים ולבנים ומוח.  אולם מדובר בכמות זניחה ושאינה משמעותית. מבנה הגליקוגן הינו מבנה מסועף ודומה למבנה העמילן - עמילופקטין.
 

 
גליקוגן  - מבנה מסועף
סיבים תזונתיים
רוב הסיבים תזונתיים הינם רב סוכרים.  
בשונה מרב הסוכרים עמילן, סיבים תזונתיים אינם עוברים פירוק אנזימטי על ידי מערכת עיכול של בני האדם. בעמילן אשר מתקבל ממזונות שונים קיימים קשרי אלפא בין יחידות הגלוקוז. בגוף האדם קיים האנזים אלפא עמילאז אשר יכול לפרק קשרים אלו למולקולות גלוקוז בודדות אשר יכולות לשמש את הגוף כמקור לאנרגיה.

בסיבים התזונתיים הקשרים בין יחידות החד סוכרים הינם מסוג בטא. מאחר ובגוף האדם לא קיים האנזים בטא עמילאז, הסיבים התזונתיים נשארים בלתי מפורקים – תכונה אשר מקנה לסיבים יתרונות בריאותיים.
חלק מהסיבים התזונתיים עוברים פירוק על ידי חיידקים המעי לחומצות שומן קצרות שרשרת – לחומצת השומן הפרופיונית, בוטירית ואצטית. לחומצות שומן אלו מיוחסות תכונות שונות בניהן הפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.  

בשונה מעמילן  וגליקוגן 
אשר בנויים מיחידות של חד הסוכר גלוקוז, סיבים תזונתיים בנויים מסוגים שונים של חד סוכרים:
דוגמה למבנה של סיב תזונתי המורכב ממספר חד סוכרים - ארבינוגלוקורונוקסילאן, נגזרת של ארבינוקסילאן אשר בנויה משלד בסיס המורכב מיחידות קסילוז אליו קשורות יחידות ארבינוז, חומצה גלוקורונית ובוסוגים מסויימים חומצה פרולית.
ארבינוגלוקורונוקסילאן - תרשים סכמטי
להבדיל מעמילן וגליקוגן ,הסיבים התזונתיים מורכבים ממספר רב ושונה של רב סוכרים, המורכבים מסוגים שונים של חד סוכרים, כגון:
תאית – צלולוז.
הֶמיצלולוזות: קסילאן, ארבינוקסילאן, גלוקורונוקסילאן.
מנן  - גלקטומנן, גלקטוגלוקומנן.
בטא גלוקנים.  
פקטינים.
אינולין.
דקסטרין ( עמילן עמיד ).
דוגמה למבנה סיב תזונתי: רהמנוגאלקטורונן – 1 הינה משפחה המורכבת משלד הבנוי מחומצה גלקטורונית ומרהמנוז. משפחת הרהמנוגאלקטורונן – 1 מהווה בין 30% - 20 ממסת הפקטין. אל שלד הבסיס קשורות שרשראות צידיות אשר בנויות מארבינוז וגלקטנים.  
עצן - ליגנין הינו סיב תזונתי אשר אינו מוגדר כרב סוכר, מאחר והיחידות המרכיבות את הליגנין אינן חד סוכרים אלא תוצרי מטבוליזם של החומצה האמינית פנילאלנין הנקראים בשם כולל מונוליגונולים – Monolignols - p-coumaryl alcohol, coniferyl alcohol, sinapyl alcohol.

מושגים

רב סוכרים - Polysaccharides

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום

 
רב סוכרים, נקראים גם בשם פולי סכרידים ופחמימות מורכבות, הינם מולקולות או מבנים אורגניים אשר מורכבים מחד סוכרים. מספר יחידות חד הסוכרים אשר מהן מורכבים רב הסוכרים עשוי למנות ממספר עשרות ועד אלפי יחידות חד סוכרים.
 
רב הסוכרים העיקריים הרלוונטיים לבני האדם ובעלי חיים הינם: עמילן, גליקוגן וסיבים תזונתיים.



עמילן – Starch
עמילן הינו רב סוכר אשר קיים במזונות רבים כגון: דגנים מלאים, תפוחי אדמה, בטטות, קטניות ועוד.
עמילן מורכב אך ורק מחד הסוכר  - גלוקוז.