Facebook

חג הפסח המלווה באכילת מצות והימנעות מחמץ,  יכול להוביל לעצירות אצל אנשים מסוימים, שכן המחסור בסיבים תזונתיים יכול להאט את תהליך העיכול. אם אתם סובלים בכל חג פסח בהאטה בתפקוד המעיים עד לעצירות מלאה – המשיכו לקרוא. 


כיצד נתמודד עם עצירות בחג הפסח? 

רקע

מחקרים מצאו שעצירות הינה בעיה נפוצה בפסח. במחקר משנת 2017 שבו השתתפו 1,686 מבוגרים ישראלים, למעלה מ-40% דיווחו שחוו עצירות במהלך החג ( 1 ).  מחקר אחר משנת 2016 מצא שיותר ממחצית מהילדים הישראלים חוו עצירות במהלך פסח ( 2).  בדומה, מחקר משנת 2019 על מבוגרים יהודים אמריקאים מצא כי מעל 70% דיווחו שחוו עצירות במהלך החג ( 3 ).
 

מה עושים ואיך מתמודדים עם הבעיה?
 
לפניכם מספר טיפים להתמודדות עם עצירות בפסח:
 
1. מומלץ להגביר את צריכת הסיבים התזונתיים : שילוב של מזונות עשירים בסיבים כמו פירות, ירקות ודגנים מלאים יכול לעזור להקל על עצירות ( 4 ). אם אתם אוכלים מצות – מומלץ לקנות מצות מועשרות בסיבים.
 


להלן רשימה של מזונות מומלצים לאכילה בפסח:
 
 
שזיפים מיובשים
עשירים בסיבים תזונתיים ומכילים סורביטול, חומר משלשל טבעי שיכול לעזור לרכך צואה ולקדם יציאות. הם מכילים גם תרכובות פנוליות שעשויות להשפיע לטובה על בריאות המעיים.
 
תאנים
עשירות בסיבים, אשלגן ומגנזיום, שיכולים לעזור לווסת את תנועות המעיים ולמנוע עצירות. תאנים מכילות רכיבים  פרה-ביוטיים שיכולה לקדם את הצמיחה של חיידקי מעיים מועילים.
 
קיווי
מהווה מקור טוב לסיבים תזונתיים, ויטמין C וויטמיןשיכולים לעזור לקדם את תנועות המעיים ולשפר את בריאות המעיים. קיווי מכיל גם אקטינידין, אנזים שיכול לעזור לפירוק חלבונים ולשפר את העיכול.
 
ירקות
כגון ברוקולי, תרד וקייל, עשירים בסיבים תזונתיים ובמים, אשר יכולים לעזור ולקדם יציאות ולמנוע עצירות. ירקות מכילים נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים אחרים שיכולים להועיל לבריאות המעיים.
 
פירות
כגון תפוחים, אגסים ופירות יער, עשירים בסיבים ובמים, שיכולים לעזור לקדם את יציאות ולמנוע עצירות. הם מכילים גם ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאות המעיים.
 
שמן זית
שמן זית עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות, שיכולות לסייע בשימון המעיים ולקדם יציאות. הוא מכיל גם נוגדי חמצון שיכולים להועיל לבריאות המעיים.
 
מזונות אשר מכילים רכיבים פרה ביוטיים. פרוביוטיקה = חיידקים מועילים שיכולים לעזור לשפר את בריאות המעיים ולמנוע עצירות. ניתן למצוא אותם במזונות מותססים, כגון יוגורט, קפיר וכרוב כבוש, או לקחת אותם כתוספת.
 
 
2. מומלץ להגביר צריכת נוזלים.  שתייה מרובה של מים ונוזלים אחרים יכולה לסייע במניעת עצירות ( 5 ). הימנעות מצריכה מופרזת של משקאות אלכוהוליים יכולה גם לסייע במניעת התייבשות.
 
3. פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה יכולה לעזור לעורר יציאות ולמנוע עצירות. אפילו הליכה קצרה לאחר הארוחה יכולה לעזור ( 6 ).
 
4. במידה ושינויים תזונתיים והקפדה על פעילות גופנית אינם עוזרים, מומלץ לשקול שימוש בתוספי תזונה לטיפול בעצירות, כגון קליפת פסיליום או תחליב מגנזיום ( 7 ).
 
במידה עצירות נמשכת למרות שינויים בתזונה ושינויים באורח החיים, מומלץ לפנות לייעוץ מגורם רפואי מוסמך. 


חג פסח שמח וקל
 
 
 
מקורות
 
 
1. Zafrani, B., et al. (2017). Constipation during Passover. Israel Journal of Health Policy Research, 6(1), 32.
 
2. Leshin, G., et al. (2016). Constipation during Passover holiday in Israeli children and adolescents. Acta Paediatrica, 105(10), 1098-1103.
 
3. Stein, J. C., et al. (2019). Passover constipation among Jewish American adults: Prevalence, risk factors, and symptom severity. Journal of the American Board of Family Medicine, 32(1), 73-80.
 
4. American Academy of Family Physicians. (n.d.). High-Fiber Foods. Retrieved from https://familydoctor.org/high-fiber-foods/
 
5. Mayo Clinic. (2020). Dehydration. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086
 
6. National Institute on Aging. (2020). Exercise and Physical Activity. Retrieved from https://www.nia.nih.gov/health/exercise-physical-activity
 
7. National Institutes of Health. (2020). Laxatives. Retrieved from https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/laxatives