Facebook

גיל המעבר הינו זמן עדין מאוד לבריאות האישה, אשר במהלכו מתרחשים שינויים הורמונליים ומטבוליים אשר עשויים להשפיע על מצבה הבריאותי והנפשי של האשה.
השינויים ההורמונליים משפיעים על הכולסטרול וככל שרמות האסטרוגן בדם יורדות כך נשים נחשפות לסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם.

מה קורה כאשר אישה מגיעה לגיל המעבר? 
 
כאשר אישה נכנסת לגיל המעבר, השחלות מפסיקות לייצר אסטרוגן. השינוי ההורמונלי משפיע על פרופיל השומנים בדם: רמת הכולסטרול "הרע" מסוג  LDL נוטה לעלות ורמת כולסטרול ה"טוב" ה-HDL לרדת.

העלייה ברמת הכולסטרול עשוייה להיות בשיעור של כ - 20% - 15 - עלייה משמעותית ביחס לגברים בגיל זה ( 1 ). 

הירידה ברמות האסטרוגן נוטה להפחית את ההגנה הקרדיווסקולרית וכתוצאה מכך, נוטים להיווצר בתוך העורקים מחלות מחזור הדם וכלי הדם, כגון:
טרשת העורקים. 
 
אנגינה. 
 
• התקף לב. 
 
• מחלת עורקים היקפית. 



כיצד ניתן לדעת האם רמת הכולסטרול שלי תקינה?

מדידת רמות הכולסטרול  היא אחת מהבדיקות שמתבצעות בתדירות הגבוהה ביותר על מנת להעריך את מצב מערכת הדם של האדם. כדי לקבוע את ערך הכולסטרול בודקים את  יחס ה – LDL  ו - HDL



האם יש הכנה לבדיקה?

כדי לקבל את פרופיל השומנים בדם יש לצום בין 9-12 שעות ( עדיף 12 )  שבמהלכן מותרת שתיית מים. יש להקפיד בשבוע שלפני הבדיקה לשמור על אורח חיים רגיל ולא לשנות את התזונה על מנת שיתקבלו פרמטרים אובייקטיביים.
 


כולסטרול בגיל המעבר 

טיפים לשיפור רמות הכולסטרול:
  • עצה שניתנת לכל הסובלים מכולסטרול גבוה היא להימנע מעישון.
  • לשמור על משקל גוף בטווח התקין.
  • לבצע פעילות גופנית מתונה עד נמרצת, כ 4-5 פעמים בשבוע.
המלצות תזונתיות :
1. צריכת דגים מוגברת, כ 3-4 מנות בשבוע, במיוחד כאשר יש היפרטריגליצירדמיה.

2. מומלץ לבחור בשמנים צמחיים על פני שמנים מן החי. למעט בבשרים שומניים ובמוצרי חלב בעל אחוז שומן גבוה. שמנים צמחיים מומלצים, שמן זית, אבוקדו וטחינה. 

3. מומלץ לצרוך סיבים תזונתיים ודגנים מלאים ולהפחית ככל האפשר סוכרים מזוקקים, קמחים, מאפים, ממתקים ולחם לבן.

4. סויה יכולה להיות בעלת ברית חשובה בתקופת המעבר. הן בגלל התועלת המשוערת של תכולת הפיטואסטרטגנים שלה והן בגלל התכונות ההיפולמפידיות של החלבונים שבסויה.

5. ההנחיות מציעות להפחית את צריכת הכולסטרול ללא יותר מ 300 מ"ג ביום, בעוד ששומנים רווים אשר משפרים את הפעולה הטרשתית של הכולסטרול, צריכים לספק לא יותר מ 7-8% מהקלוריות היומיות.

 
bubble-heart, bubble-heart, comment, chat, talk

מקורות

1. Michael H, Kevin C, Sherry K, Kate A. Management of hypercholesterolaemia in postmenopausal women. Drugs Aging. 2002;19(3):169-78.

2. Matti H, Hanna K , Sara T, et al. Metabolic health, menopause, and physical activity-a 4-year follow-up study. Int J Obes (Lond). 2022 Mar;46(3):544-554.
 

גלי חום בגיל המעבר
פיטואסטרוגנים
ירידה במשקל בגיל המעבר
כתבות נוספות 
סידן ומסת עצם