טריגליצריד או טריאצילגליצרול - Triacylglycerol הינו מבנה  אשר בנוי ממולקולת גליצרול ושלוש חומצות שומן. מולקולת הגליצרול מכילה  שלוש קבוצות הידרוקסיל,  אשר מגיבות עם קבוצת הקרבוקסיל בחומצות השומן ליצירת קשר אסטרי.  












© כל הזכויות שמורות לבעלי האתר: ליאור שנהב. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, לצלם או לעשות שימוש כלשהו בתוכן עמוד זה, ללא אישור מראש בכתב מהנהלת האתר. אין להתייחס למידע באתר כאל עצה רפואית , כתחליף לעצה רפואית או כתחליף להתייעצות עם כל בעל מקצוע אחר. התוספים המתוארים אינם תרופות ואינם תחליף לתרופות. כל העושה במידע זה שימוש על מנת לטפל בעצמו או באדם אחר, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד!
1. חומצת שומן לפני קשירתה למולקולת הגליצרול.
2. יצירת אסטר של חומצת שומן וגליצרול ותוצר לוואי – מולקולת מים.
קיימים טריגליצירידים פשוטים אשר מכילים 3 חומצות שומן זהות וטריגליצרידים מורכבים אשר מכילים חומצות שומן שונות. רוב חומצות השומן אשר קשורות בטריגליצרידים הינן חומצות שומן בעלות 18 – 16 פחמנים, אולם קיימים טריגליצרידים אשר מכילים חומצות שומן באורך בינוני –
Medium-chain triglycerides  -MCTs אשר עשויים להכיל חומצות שומן בעלות 8 – 12 פחמנים.
 
טריגליצרידים מהווים כ – 95% מכלל השומנים במזון ומהווים את צורת האכסון העיקרים של שומן ברקמת השומן ובתאי השריר בגוף האדם.
תאי שומן תת עורי. תאי השומן בנויים ממאגר גדול של שומן  - ברובו טריגליצרידים,
בעוד גרעין התא ושאר מרכיביו נדחקים ממרכז התא. 
תאי שומן ברקמת השריר - מאגר טריגליצרידים.
טריגליצרידים במזון
הרכב חומצות השומן בטריגליצרידים במזון משתנה, מאחר ובמזונות שונים קיים מספר מגוון של חומצות שומן. מקורות תזונתיים שונים מכילים הרכבים שונים של חומצות שומן
התפלגות חומצות השומן בשמן זית הינה בשיעור של כ – 76% חומצה אולאית –   i18:1 n-9, 10% חומצה לינולאית - i18:2 n-6 , 10% חומצה פלמיטית – 16:0 , כ – 2% חומצה סטארית 18:0 וכ – 2% חומצה אלפא לינולנית –  i18:3 n-3. טרגיליצרידים בשמן זית עשויים להכיל 3 יחידות של חומצת שומן אולאית  18:1 n-9 או הרכבים שונים של חומצות שומן:
עיכול וספיגת טריגליצרידים
עיכול טריגליצרידים מתחיל בחלל הפה, כאשר מופרש האנזים ליפאז לשוני - Lingual lipase אשר מפרק חלק מהטריגליצרידים לדיגליצרידים וחומצות שומן חופשיות. לאחר לעיסת המזון ובליעתו עובר המזון אל הקיבה, בה ממשיך הליפאז הלשוני לפרק טריגליצרידים.  פעולת הליפאז הלשוני אינה נחשבת למשמעותית ומהווה כ – 10% מכלל מסת השומן אשר מתעכל ונספג במערכת העיכול. בקיבה מופרש ליפאז קיבתי  - Gastric lipase אשר ממשיך לפרק חלק מהטריגליצרידים לדיגליצרידים וחומצות שומן חופשיות. פעולתם של הליפאז והליפאז הקיבתי מוגבלת בשל חשיפת שטח פנים קטן יחסית היות וטיפות השומן הנוצרות בחללים אלו הינן גדולות באופן יחסי.

בחלל המעי הדק טיפות השומן הגדולות יחסית אשר מגיעות מהקיבה עוברות תחלוב על ידי חומצות מרה אשר מופרשות מהכבד. תחלוב השומן על ידי חומצות המרה גורם להיווצרות טיפות שומן קטנות יותר והגדלת שטח הפנים הפנוי לפעולת האנזים ליפאז שמקורו בלבלב.  לאחר עיכול השומן מתקבלת מסה שומנית אשר מורכבת מחומצות שומן חופשיות, מונוגליצרידים, כולסטרול וכולסטרול אסטר – אשר מגיבים עם פוספוליפידים ליצירת מיצלות – גופיפים בעלי ממברנה בעלת שכבה אחת של פוספוליפידים. גודלן של המיצלות הינו פי 200 קטן יותר מאשר טיפות השומן אשר מתקבלות לאחר תחלוב השומן המגיע מהקיבה.
 
המיצלות אשר נוצרות מתפרקות ומפרישות חומצות שומן חופשיות ומונוגליצרידים, אשר נספגים בתאי המעי. בתוך תאי המעי מונוגליצרידים וחומצות שומן חופשיות מתחברים ליצירת טריגליצרידים.
טריגליצרידים בנוסף למריכים שימניים אחרים כגון כולסטרול וויטמינים מסיסי שומן, נארזים בליפופרוטאין ( גופיף אשר מורכב משומן וחלבון ) בשם כילומיקרון. מאחר והכילומיקרונים הינם חלקיקים גדולים ואינם יכולים לנוע בקפילרות שקוטרן קטן, ספיגתם של הכילומיקרונים מתרחשת דרך כלי הלימפה.

 
כילומיקרון -  Chylomicrons הינו ליפופרוטאין אשר מורכב ברובו מטריגליצרידים – כ – 90%. כילומיקרונים אשר נספגים במחזור הלימפה מועברים למחזור הדם ומספקים טריגליצרידים לרקמת השומן ולרקמת השריר.
 

מושגים

טריגליצרידים - Triglyceride

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום