להבדיל מסילאן – דבש תמרים, מייפל – אשר מופק מהשיפה של עץ האדר, הדבש זכה להילה של סופר פוד ומיוחסות לו תכונות רבות כמזון אשר מועיל לבריאות ויכול לשמש כאמצעי טיפול במחלות שונות. רוב הטענות לגבי דבש אינן מבוססות וקיימים בקשר לדבש מיתוסים רבים.
 
מה אתה דבש?  












© כל הזכויות שמורות לבעלי האתר: ליאור שנהב. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, לצלם או לעשות שימוש כלשהו בתוכן עמוד זה, ללא אישור מראש בכתב מהנהלת האתר. אין להתייחס למידע באתר כאל עצה רפואית , כתחליף לעצה רפואית או כתחליף להתייעצות עם כל בעל מקצוע אחר. התוספים המתוארים אינם תרופות ואינם תחליף לתרופות. כל העושה במידע זה שימוש על מנת לטפל בעצמו או באדם אחר, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד!
לא רק דבורי דבש  מייצרות דבש.
דבורי דבש מערביות - Apis mellifera הן הזן  המוכר והמזוהה ביותר עם דבש. חוץ מדבורי הדבש המוכרות, חרקים נוספים מייצרים דבש. ישנם שבעה זני דבורי דבש שמקורן באסיה, אירופה ואפריקה. בנוסף קיימים מעל 500 זנים נוספים של דבורים אשר מייצרות דבש. מלבד דבורים צרעות ואף נמלים מייצרים דבש.
 


הדבש נחשב למזון סטרילי
תהליך ייצור הדבש מצוף הפרחים מערב שני אנזימים עיקריים, הראשון – אינוורטאז, אנזים אשר מפרק את הדו סוכר – סוכרוז, לחד סוכרים – גלוקוז ופרוקטוז. לאנזים השני גלוקוז אוקיסידאז, תפקיד חשוב בהפיכת הדבש למזון סטרילי, מאחר והאנזים יותר מגלוקוז – חד סוכר, חומצה גלוקונית ומי חמצן -  H2O2. החומצה הגלוקונית גורמת לדבש להפוך למזון חומצי, בעל  pH  בין 3 – ל – 4.5  אשר אינו מאפשר שגשוג מרבית החיידקים. מי חמצן משמשים גם הם כחומר מחטא ונוגד שגשוג חיידקים.
 
בנוסף, ריכוז הסוכרים הגבוה בדבש אינו מאפשר שגשוג חיידקים. המים בתא החיידק "נשאבים" החוצה בשל לחץ אוסמוטי גבוהה שמשרה ריכוז הסוכר הגבוה.   דבש אטום,  עשוי להישמר אלפי שנים.
 
 
החיידק קלוסטרידום בוטולינום - Clostridum botulinum אינו מסוגל לשגשג בדבש, אך נבגי החיידק מסוגלים לשרוד ולהתפתח לחיידק לאחר אכילת הדבש. בשל סיבה זו, דבש אינו מומלץ לאכילה על יד תינוקות מתחת לגיל שנה, מאחר ומערכת החיסון שלהם עדיין אינה בשלה להתמודד עם נבגי החיידק.

 
סוגי דבש שונים
קיימים סוגים רבים ומגוונים של דבש, בעלי הבדלים גדולים בהרכב כימי, מרקם, צבע, ריח וטעם. טעמו של הדבש תלוי בסוג החרקים שמפיקים אותו, בסוג הצמח ממנו מופק הדבש וכן מהמיקום הגיאוגרפי והעונה בשנה.
 
קיימים סוגי דבש רבים, בניהם:
 
דבש פרחי בר - מכיל ויטמינים ומינרלים רבים, מאחר שהוא נאסף מזנים שונים של צמחים. צבעו נע בין צהוב-זהב לחום כהה, תלוי בהרכב הצמחים
שבו.
 
דבש אקליפטוס - דבש שצבעו כהה, יחסית עשיר בברזל.
 
דבש הדרים – הדבש הנפוץ ביותר בארץ ובארצות הברית. דבש עדין במרקמו ובטעמו. צבעו צהבהב והוא מומלץ לבישול ולאפייה.
 
דבש מפרחי הכוסמת - דבש בגוון חום כהה בעל טעם עז במיוחד.
 
דבש אבוקדו - בעל צבע כהה מאוד ומרקם מאוד סמיך. דבש זה בעל טעם עשיר ומרוכז.
 
דבש תלתן.

 

מושגים

דבש - Honey

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום