תחליפי מזונות

מהן קבוצות המזון העיקריות?

רכישת הכלים לגיוון התפריט היומי חיונית לכל מי שנמצא במסגרת של ייעוץ תזונתי. אין אדם אשר מסוגל לאכול את אותם המזונות יום אחר יום, מה גם שסדר היום שלנו משתנה לעיתים באופן שאינו מאפשר לאכול את הארוחות הקבועות בתפריט היומי ( אירועים, ישיבות, ארוחות ערב, אכילה במקומות מזדמנים ועוד...).
 
הידע איזה מזון לבחור ובאיזו כמות יקנה לכם תחושת ביטחון ויגביר את המוטיבציה ויכולת ההתמדה שלכם.
 
העבודה עם תחליפי מזון, ברגע שמבינים את השיטה, די קלה, ברגע שנכיר את קבוצות המזון ונבין מה תפקיד כל קבוצה יהיה קל לנו לבצע החלפות.
 
מה הן קבוצות המזון העיקריות?
קבוצות המזון העיקריות הן פחמימות חלבונים ושומנים. 

 
פחמימות
לחם ותחליפיו
לחם ומוצרי אפיה, פסטות, דגנים מלאים, קטניות, קמחים.  
פירות
מקור ל"סוכרים פשוטים", סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. 
ירקות
סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, הירקות מכילים כמות קטנה יותר של פחמימות בהשוואה לפירות או תחליפי הלחם.  
משקאות ממותקים
מיצי פירות סחוטים, משקאות מסחריים. מקור ל"סוכרים פשוטים" אינם מומלצים לצריכה בכמות גדולה.  
חלבונים
מוצרי חלב
חלב, גבינות, יוגורטים, מעדני חלב. מקור לחלבון, סידן, ויטמין A, D וויטמיני B. מכילים פחמימות בכמויות משתנות.
בשר  / עוף /  דגים
מקור לחלבון, ברזל, יוד ( דגים ), סלניום ויטמין A, D. 
ביצים
מקור לחלבון, ברזל, לוטאין, כולין, B12.
תחליפי חלבון לצמחונים / טבעונים
מקור לחלבון - מכילים כמות גדולה של פחמימות. 
שומנים
שמנים, זית קנולה ועוד, טחינה, אגוזים שקדים, אבוקדו, חמאה, מרגרינה ועוד. 
משקאות אלכוהוליים
בירות, יין, משקאות חריפים.  
האם ניתן להחליף בין מזונות מקבוצות מזון שונות על פי ערכם הקלורי?
לפחמימות, חלבונים ושומנים יש השפעה שונה על גוף האדם. לא מומלץ לבצע החלפות מסוג זה, לדוגמה: החלפת מזונות מכילי חלבון - חזה עוף, במזונות מכילי פחמימות - פסטה, עשויה לגרום להשמנה ולפירוק רקמת שריר. 
 

האם בכל קבוצה יש רק אב מזון אחד?
בכל קבוצה יש מזונות אשר מכילים את כל אבות המזון אבל ביחסים שונים, לדוגמה: לחם, השייך לקבוצת הפחמימות, מכיל בעיקר פחמימות אך גם חלבון ( גלוטן ), מנת בשר השייכת לקבוצת החלבונים מכילה בעיקר חלבון אך גם שומן. קטניות לדוגמה מכילות כ – 1/3 חלבון וכ 2/3 פחמימות ולכן ניתן לשייך אותן גם לקבוצת הפחמימות וגם לקבוצת החלבונים.
 

האם כל המזונות בקבוצות המזון שוות בערכן התזונתי?   
המזונות המשויכים לקבוצות המזון עשויים להיות שונים מבחינת ערכם התזונתי, לדוגמה: לחם לבן אשר דל בסיבים, ויטמינים ומינרלים לעומת לחם מלא, העשיר בסיבים תזונתיים ובעל תכולה גבוהה יותר של ויטמינים מסוג B , אבץ וברזל. השיוך נעשה על בסיס תכולת הקלוריות ותכולת הפחמימות, החלבונים או השומנים.