רקע: תהליך ההרזיה, בו מתרחש איבוד משקל גוף מעל 10%, מלווה בדרך כלל בירידה בכמות הקלוריות אשר הגוף "משקיע" לתפקוד בסיסי. הירידה בקצב חילוף החומרים הבסיסי ( צמצום הוצאת האנרגיה ) אשר מלווה בתהליך הירידה במשקל, מהווה גורם חשוב התורם לעלייה במשקל. עם זאת, ההשפעה של התזונה על הרכב ההוצאה האנרגטית במהלך תהליך הירידה במשקל לא נחקרה.
מטרה: לבחון את השפעת 3 דיאטות שונות מבחינת תכולת אבות המזון ( פחמימות, חלבונים ושומנים ) והעומס גליקמי על הוצאת האנרגיה בעקבות ירידה במשקל.
מודל: מחקר מבוקר תלת כיווני מוצלב. שנערך בבית החולים לילדים בבוסטון בריגהאם ובית החולים לנשים בבוסטון, מסצ'וסטס, בין 16 ביוני 2006, ועד יוני 21, 2010. משתתפים: 21 אנשים צעירים הסובלים מעודף משקל והשמנה.
לאחר שהשיגו בין 10% עד 15% ירידה במשקל על ידי דיאטה התחלתית, כל המשתתפים צרכו דיאטות השוות בתכולת הקלוריות אך נבדלות ביחסים בין אבות המזון ובעומס הגליקמי:
דיאטה דלת שומן (60% מכלל האנרגיה מפחמימות, 20% משומן, 20% מחלבון, עומס גליקמי גבוה).
דיאטה בעלת אינדקס גליקמי נמוך (40% מכלל האנרגיה מפחמימות , 40% משומן, ו -20% מחלבון, עומס גליקמי בינוני).
דיאטה דלת פחמימות ( 10% מכלל האנרגיה מפחמימות, 60% משומן, ו -30% מחלבון, עומס גליקמי נמוך).
הדיאטות נצרכו בסדר אקראי, כל אחד במשך 4 שבועות.
המשתנים העיקריים שנמדדו היו: ההוצאה האנרגטית במנוחה resting energy expenditure (REE), ההוצאה האנרגטית הכוללת total energy expenditure (TEE) , רמות ההורמונים אינסולין קורטיזול, מדדים מטבוליים, CRP ופרופיל שומנים.
תוצאות: בהשוואה למשקל שלפני התחלת הדיאטה, הירידה ב – REE הייתה הגדולה ביותר כאשר נצרכה דיאטה דלת שומן [95%], ( ממוצע -205 [-265 ל -144] קלוריות / ליום ), ירידה בינונית ב - REE נצפתה כאשר נצרכה דיאטה עם אינדקס גליקמי נמוך ( ממוצע -166 [-227 ל -106] קלוריות / יום), הירידה הקטנה ביותר ב – REE נמדדה כאשר נצרכה דיאטה דלת פחמימות (ממוצע -138 [-198 ל -77] קלוריות / יום ). דפוס הירידה ב - TEE היה דומה [95%], (ממוצע -423 [-606 ל -239] קלוריות / יום ; ממוצע -297 [-479 ל -115] קלוריות / יום , ו – ממוצע 97 [-281 עד 86 ] קלוריות / יום , בהתאמה.
לא נצפתה השפעה עקבית של הדיאטות השונות על רמות ההורמונים ורכיבי התסמונת מטבולית אשר נמדדו.
סיכום: בצעירים הסובלים מעודף משקל והשמנה, לאחר 10% עד 15% ירידה במשקל, בהשוואה לצריכת דיאטות השוות בתכולת הקלוריות שלהן, דיאטה דלת שומן גרמה לירידה הגדולה ביותר ב - REE וב - TEE, דיאטה בעלת עומס גליקמי נמוך גרמה לירידה בינונית ב - REE וב - TEE, הירידה הקטנה ביותר ב - REE וב - TEE נצפתה בזמן לאחר צריכת דיאטה דלת פחמימות.
Cara B. Ebbeling, PhD; Janis F. Swain, MS, RD, et al. Effects of Dietary Composition on Energy Expenditure During Weight-Loss Maintenance. JAMA. 2012;307(24):2627-2634.