Facebook
כתבות ומאמרים אחרונים באתר
במספר רב של מחקרים אפידמיולוגיים נמצאה עדות לכך, ששתיית אלכוהול בכמות קטנה או מתונה ( פחות מ- 30 גר' ליום ) עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בכ – 20%, בגברים ונשים. ההמלצה לצריכה מתונה של אלכוהול שנויה במחלוקת, אך האמונה הרווחת בציבור הינה שצריכה של יין אדום אכן מגינה  מפני מחלות לב וכלי דם. 
 
בעוד שלאלכוהול עשויה להיות השפעה מטיבה עם הלב וכלי הדם, מספר מחקרים מצביעים על האפשרות שיש
קו דק בין שתייה מתונה ומוגזמת - התנהגות מסוכנת שעלולה לפגוע בהתחדשות תאי מוח במבוגרים עד 40 אחוזים.
 
מחקר אשר פורסם בכתב העת  Neuroscience , דיווח כי שתיית אלכוהול, פחות במהלך השבוע ויותר בסופי השבוע - מפחיתה באופן משמעותי את השלמות המבנית של המוח הבוגר. שתייה מתונה עשויה להפוך לשתייה מוגזמת מבלי שהאדם יהיה מודע לכך. הפגיעה המוחית עשויה לבוא לידי ביטוי בטווח הרחוק, בטווח הקצר יכול להיות שלא תבוא לידי ביטוי פגיעה במיומנויות מוטוריות בולטות או בעיות תפקוד כלליות, אך בטווח הארוך יכולה להיות השפעה שלילית על למידה וזיכרון. 
 
במחקר זה נעשה שימוש במכרסמים, אשר צרכו אלכוהול והגיעו לרמת אלכוהול בדם של 0.08 אחוזים - גבול הנהיגה המשפטי בארצות הברית ובמדינות רבות אחרות, ומצא שייצור תאי המוח הושפע לרעה. החוקרים גילו כי ברמה זו של שיכרון בחולדות - השוואה לכ 3-4 משקאות לנשים וחמישה משקאות לגברים - מספר תאי עצב בהיפוקמפוס במוח הופחתו בכמעט 40 אחוזים בהשוואה לחולדות בקבוצת הביקורת. 
 
 
ההיפוקמפוס הינו מרכיב עיקרי במוחם של בני אדם ובעלי חוליות אחרות. ההיפוקמפוס שייך למערכת הלימבית וממלא תפקידים חשובים באיחוד של מידע מזיכרון לטווח קצר לזיכרון לטווח ארוך וניווט במרחב. לבני אדם ויונקים אחרים יש היפוקמפוס אחד בכל צד של המוח. במחלת אלצהיימר, ההיפוקמפוס הוא אחד האזורים הראשונים של המוח הסובל מנזק; בעיות זיכרון וחוסר התמצאות מופיעות בין התסמינים הראשונים. אנשים עם נזק נרחב בהיפוקמפוס עלולים להיתקל באמנזיה אנטרוגרדית-חוסר היכולת ליצור או לשמר זכרונות חדשים.
 
רמה זו של צריכת אלכוהול לא היה בה מספיק כדי לפגוע ביכולות המוטוריות של חולדות או זכר או נקבה, או למנוע מהם למידה אסוציאטיבית בטווח קצר. נצפתה ירידה משמעותית במספר תאי המוח לאורך זמן אשר יכולה להיות לה השפעה עמוקה על הפלסטיות המבנית של המוח המבוגר בגלל שהתאים החדשים הללו מתקשרים עם נוירונים אחרים להסדיר בריאות מוח. 
על פי דברי עורכי המחקר "אם אזור זה של המוח שלך הושפע בכל יום במשך חודשים רבים ושנים, בסופו של דבר ייתכן שתתקשה להטמיע אינפורמציה חדשה במוח". מחקר זה מצביע על כך ששתייה חברתית או יומית עשויה להיות מזיקה לבריאות המוח. 
 
מחקר זה עומד בקנה אחד עם תוצאות מחקרים נוספים אשר מצביעים על השפעתה השלילית של צריכת אלכוהול על חידוש תאי עצב במוח. 
 
 
 
 
M.L. Anderson, M.S. Nokia, K.P. Govindaraju, T.J. Shors.Moderate drinking? Alcohol consumption significantly decreases neurogenesis in the adult hippocampus.Neuroscience, 2012; 224
      


גם אם הכמות השבועית שלכם אינה חורגת מהכמות המומלצת לשתיית אלכוהול, כדאי שתדעו שדפוס השתייה לכם משנה מאד מבחינה בריאותית. שתיית כוס יין אחת ביום אינה שקולה לשתיית 7 כוסות יין בערב אחד.  

צריכת אלכוהול מעבר לכמות "מתונה" עשויה להפחית את תאי העצב במוח