© כל הזכויות שמורות לבעלי האתר: ליאור שנהב. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, לצלם או לעשות שימוש כלשהו בתוכן עמוד זה, ללא אישור מראש בכתב מהנהלת האתר. אין להתייחס למידע באתר כאל עצה רפואית , כתחליף לעצה רפואית או כתחליף להתייעצות עם כל בעל מקצוע אחר. התוספים המתוארים אינם תרופות ואינם תחליף לתרופות. כל העושה במידע זה שימוש על מנת לטפל בעצמו או באדם אחר, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד!

מושגים

סף חומצת החלב - Lactate threshold

לפגישת היכרות ללא
התחייבות וללא תשלום

 
הנקודה במהלך פעילות גופנית בעוצמה גוברת שבה חומצת החלב בדם מתחילה להצטבר מעל לרמות המנוחה. במצב זה קצב ייצור חומצת החלב מהיר מקצב פינוי חומצת החלב ולכן חלה עליה בהצטברותה בדם. עליה בריכוזי חומצת החלב בדם מקושרת לעייפות ולחוסר יכולת להתמיד בדרגת מאמץ ( מעל לסף חומצת החלב ) לפרק זמן ממושך.
סף חומצת החלב מכונה גם כסף האנאירובי או סף התחלת הצטברות חומצת חלב -
OBLA- Onset of blood lactate accumulation
 
 
מסלול חומצת חלב מעורב באופן קבוע בתהליכי אספקת אנרגיה. מעורבות זו מוצאת ביטוי בהיווצרות קבועה של חומצת חלב, שאינה מעידה בהכרח על הצטברותה בריכוזים גבוהים בשרירים ובדם.

רמת חומצת חלב בשרירים ובדם בזמן מאמץ מושפעת מהגורמים הבאים:
• עצימות המאמץ.
• קצב הדיפוזיה.
• מידת השימוש בחומצת חלב כדלק מטבולי: לב, כליות, כבד ושרירי השלד שפעילים בעצימות נמוכה משתמשים בחומצת חלב.
• פעילות מעגל קורי.
• כמות השרירים המופעלים בזמן מאמץ.  מאמץ משולב לעומת מאמץ עם קבוצת שרירים אחת.
• התפלגות סיבים השריר והסתגלות השריר למאמץ.
• טמפרטורת הגוף.
 
כאשר חומצת החלב אינה מצטברת בשרירים ובדם, היא אינה גורמת להתעייפות.
אנשים לא מאומנים: רמה קבועה של חומצת חלב עד למאמצים 55%-60% מה – VO2max.
אנשים מאומנים: רמה קבועה של חומצת חלב עד למאמצים 65%-80% מה – VO2max.
 
תחילת הצטברות המואצת של חומצת חלב מתרחשת, כאשר ריכוזיה בדם מגיעים לערכים של 2-4 מילימולר.
סף חומצת החלב יכול להתבטא על ידי: קצב הפעילות (מהירות הריצה), עצימות המאמץ יחסית לצריכת החמצן המרבית, ערכים של קצב לב וערכים של הספק מכני.
 
 
מדידת ריכוז חומצת חלב בדם באמצעות דגימות דם הנלקחות במהלך מבחן מאמץ מדורג. לפחות עשרה שלבים בני
 4-5 דקות,  בכל שלב נלקחות דגימות דם חוזרות.
 
שיטה נוספת מסתמכת על מדדים נשימתיים. מגמת השינוי באוורור הריאתי כתלות בעצימות המאמץ במהלך מאמץ מדורג. האצת האוורור הריאתי היא תוצאה של עלייה ברמת ה CO2 בדם, הנובעת מהצטברות חומצת חלב בדם.
שלב העלייה החדה באוורור הריאתי מקבל מבחינת עצימות המאמץ לסף חומצת חלב ולכן מכונה סף האנאירובי הנשימתי.