Facebook
כתבות ומאמרים אחרונים באתר
רקע                                                                                           

דרך מערכת העיכול שלנו עוברים כשמונה ליטרים של נוזלים ביום  - אכן כמות גדולה! חלק קטן מהנוזלים מגיע מהשתייה ומהמזון אותו אנו אוכלים, אך עיקר הנוזלים מגיעים מהפרשות מערכת העיכול אשר מקבלת את אספקת הנוזלים ממערכת הדם. לשם עיכול המזון נדרש תיאום בין מערכת העצבים, פעילות הלב ומערכת כלי הדם. עיכול הוא עבודה מורכבת הדורשת תיאום מדויק בין מערכות העיכול, העצבים והדם במטרה לנתב מחדש נפח דם גדול יותר אל הקיבה ואל המעי הדק. על מנת לפצות על הירידה בנפח הדם שנותר פנוי לשאר חלקי הגוף, הלב פועם מהר יותר וכלי דם פריפריים, רחוקים ממערכת העיכול, מתכווצים.   
 
לעיתים הלב וכלי הדם אינו מגיבים כמו שצריך, כלומר, קצב פעימות הלב אינו מוגבר וכלי הדם הפריפריים אינם מתכווצים – מה שגורם לירידה בלחץ הדם ( חוץ ממערכת העיכול ).
ירידה בלחץ הדם עשויה לגרום לסחרחורות עד כדי עלפון, בחילה, כאבים בבית החזה, נפילות ונזקי גוף. בייחוד חשוב לתת את הדעת על חבלות באנשים הנמצאים בקבוצת הגיל השלישי הרגישים יותר לשברים.
 


מי עשוי לסבול מהתופעה?                                                            

אנשים מבוגרים – ככל שאנו מתבגרים התגובה לשינויים בזרימת הדם בגוף איטית יותר.
אנשים בעלי נטייה גנטית לירידה בלחץ דם לאחר ארוחה.
אנשים לאחר שבץ או תאונה, חולי סוכרת, פרקינסון והסובלים מיתר לחץ דם (  לחץ דם גבוה מקשיח את העורקים ומפחית את יכולת היצרותם ).
 


איך מטפלים?                                                                              

במקרים "קלים" של עייפות וסחרחורת קלה לאחר הארוחה, הטיפים הבאים עשויים לשפר את הרגשתכם:
 
שתייה לפני הארוחה -  שתיית ספל מים כרבע שעה לפני האכילה עשויה לגרום לעליה יחסית בנפח הדם ולירידה קטנה יותר בלחץ הדם לאחר הארוחה.
 
הקטנת גודל המנות כמות גדולה של מזון עשויה לגרום לכמות גדולה יותר של דם להגיע אל מערכת העיכול = ירידה גדולה יותר בנפח הדם ההיקפי וירידה גדולה יותר בלחץ הדם לאחר הארוחה.  לא חייבים להפחית את כמות המזון היומית, אלא לעבור מאכילת שלוש ארוחות גדולות לשש ארוחות קטנות.
 
הימנעו ככל האפשר מאכילת פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה מזונות פחמימתיים כגון, לחם לבן, תפו"א, אורז לבן ורוב דגני הבוקר, מתפנים במהירות מהקיבה למעי דק, המעבר המהיר גורם לעליה מהירה בנפח המזון במעי ולירידה מהירה יותר בלחץ דם לאחר ארוחה. מומלץ לאכול: פסטה, בטטה, לחם מלא וקטניות.
 
הירידה בלחץ הדם לאחר הארוחה בדרך כלל מגיעה לשפל כ -  30 עד 60 דקות לאחר ארוחה. במקרים קיצוניים, בפרק זמן זה, מומלצת ישיבה או שכיבה לאחר האכילה.  
 
בכל מקרה מומלץ ליידע את הרופא שלכם. 

האם אתם סובלים מסחרחורת, עייפות או כאבים בבית החזה לאחר ארוחה?  במידה והתשובה חיובית יכול להיות שאתם סובלים מירידה בלחץ הדם לאחר ארוחה. עד כשליש מהגברים והנשים בקבוצת הגיל השלישי סובלים ממצב זה. מעבר לאי הנוחות הכרוכה בתופעה, הסכנה העיקרית הינה נפילות וחבלות. לפניכם הסבר קצר על תהליך העיכול וטיפים למניעה של התופעה. 


ירידה בלחץ הדם לאחר אכילה