Facebook
ערכי ייחוס תזונתיים: Dietary Reference Intakes (DRI’s)  קצובה מומלצת לפרטים – ויטמינים
Food and Nutrition Board, The Institute of Medicine, National Academie
 
קבוצת גיל ויטמין E
מ"ג/יממה
תינוקות
0-6 חדשים
7-12 חדשים
 
4*
5*
ילדים
1-3 שנים
4-8 שנים
 
6
7
גברים
9-13 שנים
>19 שנה
 
11
15
 
קבוצת גיל ויטמין E
מ"ג/יממה
נשים
9-13 שנים
>18שנה
 
11
15
הריון
<18 שנה
>19 שנה
 
80
85
הנקה
<18 שנה
>19 שנה
 
115
120
 
מהי הכמות המומלצת היומית של ויטמין E? 
תפקיד ויטמין E בגוף
• נוגד חמצון - מגן על תאי הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים. 
• בקרה על תהליכים אנזימתיים - גדילה של שרירים חלקים. 
• מגן על ממברנת התא מפני נזקי חמצון. 
• מגן על כלי הדם ומתפחית את נקי התהליך הטרשתי. 
• מונע הצמתות טסיות דם. 

אלפא טוקופרול  ( מ"ג ) אלפא טוקופרול (IU) נגזרת סינטטית (IU)
1 1.49 2.22
אלפא טוקופרול  (IU) אלפא טוקופרול   ( מ"ג) נגזרת סינטטית  ( מ"ג)
1 0.67 0.45
 
גאמה טוקופרול  Gamma tocopherol
תפקיד הגאמה טוקופרול בבני אדם אינו ברור עדין, למרות שכמות ויטמין E בתזונה המערבית ברובה הינה גאמה טוקופרול.  רמת הגאמה טוקופרול  בדם הינה נמוכה פי 10 מזו של אלפא טוקופרול. מאחר וגאמה טוקופרול נספג באותו האופן שבו נספג אלפא טוקופרול, על ידי חלבון המשמש נשא לאלפא טוקופרול  a-TTP – alpha tocopherol transfer protein . לאחר ספיגת גאמה טוקופרול רובו עובר פירוק על ידי בכבד ומופרש אל מחוץ לגוף על ידי הכליות. כמויות קטנות נמצאות הרקמות ובדם, עובדה אשר מצביעה על כך שכנראה כמות קטנה דרושה לגוף. 
מזון כמות אלפא טוקופרול
( מ"ג )
גאמה טוקופרול
(מ"ג)
שמן זית כף 1.9 0.1
שמן סויה כף 1.1 8.7
שמן תירס כף 1.9 8.2
שמן קנולה כף 2.4 3.8
שמן חריע כף 4.6 0.1
שמן חמניות כף 5.6 0.7
שקדים 30 גר' 7.4 0.2
ערמונים 30 גר' 4.3 0
בוטנים 30 גר' 2.4 2.4
תרד לפני בישול 1/2 כוס 0.3 0
גזר 1/2 כוס  0.4 0
אבוקדו יחידה בינונית 2.7 0.4
 
מקורות ויטמין E במזון:
סימני מחסור בויטמין E                                                        

מאחר ויטמין E חיוני לשלמות קרומי התאים בגופנו מחסור בו יגרום נזק לרקמות כגון:
מערכת עצבים, שרירי השלד, רטינופטיה ( נזק לרשתית העין ) ופגיעה בתפקוד מערכת החיסון.
 
סימני עודף בויטמין E
הגבול העליון הנחשב בטוח לצריכה של ויטמין E הינו  - 1500 IU  - 1200  ליום למבוגרים.
מאחר ולא ניתן להגיע לכמות שכזו מהמזון, ההמלצות למניעת עודף בויטמין E מתייחסות בדרך כלל לשימוש בתוספי ויטמין E.
 
השפעה על קרישת הדם -  עודף בויטמין E קשור להפרעה במנגון קרישת הדם, הארכת זמן הפרוטרומבין prothrombin time (PT)  וירידה בייצור טרומבוקסאן בטסיות הדם platelet thromboxane , מצב המכונה "דילול דם" . לחולים הנוטלים תרופות נוגדות קרישה מומלץ להימנע מנטילת תוספי ויטמין E על דעת עצמם.
 
השפעה על רמת השומנים בדם -  עודף בויטמין E עלול לגרום לשינויים קלים ברמות הכולסטרול בדם, עליה קלה ברמת ה – LDL וירודה קלה ברמת ה – HDL .
 
השפעה על מערכת החיסון – עודף בויטמין E עלול לגרום לירידה ביכולת התאים הלבנים לנטרל פולשים אל הגוף באמצעות הפרשת רדיקלים חופשיים.  



מתי עשוי להתרחש מחסור בויטמין E ?                                   
כמות ויטמין E המתקבלת מהמזון נחשבת לתואמת את המלצת ה – RDA. מאחר וויטמין E נמצא בעיקר בשמנים ושומנים, דיאטה דלת שומן עשויה להכיל כמות נמוכה מההמלצה היומית.
 


מי עשוי להיות במחסור של ויטמין E ?                                    
מאחר וויטמין E הינו מסיס בשומן ותהליך ספיגתו קשור לתהליך ספיגת השומנים ממערכת העיכול, כל מצב אשר יגרום לתת ספיגה של שומן יגרום אם אך גם לתת ספיגה של ויטמין E .
מחלות כגון: צליאק, כרון ( Crohn ) , סיסטיק פיברוזיס   ( Cystic fibrosis ) או אי יכולת להפריש מספיק נוזל מרה מהכבד אל המעי.  
שימוש בתרופות אשר סופחות שומן במערכת העיכול.
אנשים אשר נמצאים בדיאטות דלות שומן.
חולי abetalipoproteinemia. 



תוסף ויטמין E                                                                     

ניתן למצוא בשוק תוספי ויטמין E כתוסף בודד או כחלק מפורמולות כגון מולטי ויטמין.
המינון ברוב התוספים נע בין 400 – 150 IU מינון הגבוה בהרבה מהמינון המומלץ על ידי ה – RDA . אלפא טוקופרול נמצא בתוספים כ -  alpha-tocopheryl acetate  
ו -alpha-tocopheryl succinate  . הקשירה לסוקצינאט או אצטט נעשית לשם הארכת חיי המדף של התוסף.
תוספי ויטמין E בדרך כלל מכילים אלפא טוקופרול בלבד, אולם ניתן למצוא תוספים המכילים תערובת של טוקופרולים ואף טוקוטריאנולים.
לתוסף סינטטי המכיל את כל שמונת הנגזרות, מסומן כ -  DL  יש פעילות ביולוגית השווה לכ – 50% מזו של ויטמין E טבעי או אלפא טוקופרול. 
רקע                                                                                  

ויטמין E הוא שם קולקטיבי לשמונה נגזרות שונות :
טוקופרולים – Tocopherols  , אלפא, בטא, גאמה ודלתא.
וטוקוטריאנולים  -  Tocotrienols , אלפא, בטא, גאמה ודלתא.
כל הנגזרות מסיסות בשומן ומשויכות להן תכונות נוגדות רדיקלים חופשיים.
מכל הנגזרות, אלפא טוקופרול  הינה הנגזרת היחידה הנמדדת ומחושבת כויטמין E פעיל.
שאר הנגזרות מפורקות ומופרשות אל מחוץ הגוף על ידי הכבד, ריכוזן בגוף הינו נמוך משמעותית מריכוז אלפא טוקופרול.
 
בנוסף לתכונתו כ נוגד רדיקלים חופשיים, ויטמין E מעורב בפעילות מערכת החיסון, תהליכים מטבולים, התבטאות גנים ואיתות תאי, שמירה והרחבת כלי הדם. 

ויטמין E נמנה על קבוצת הויטמינים מסיסי השומן. ויטמין E חשוב להגנה על גופנו מפני נזקי רדיקלים חופשיים ושמירה על תאי הגוף וכלי הדם. 
מינון ויטמין E  קיים כנתון או המלצה גם כ -  IU – International Units וגם במיליגרמים.
המרת ויטמין E ממ"ג ל – IU של נגזרת פעילה וסינטטית:
 


ויטמין E

Image
Image
Image
כתבות נוספות בנושא
כתבות נוספות בנושא
כתבות נוספות 
כתבות נוספות בנושא