Facebook
כתבות ומאמרים אחרונים באתר
רקע                                                                                       

אגוז ברזיל הינו המזון העשיר ביותר בסלניום. מחקרים מראים שעקומת הצריכה של סלניום הינה בצורת U, כלומר לכמות גדולה מדי וכמות קטנה מדי השפעה שלילית על בריאותנו. מאחר ומדובר בטווח צר של צריכת סלניום, קל להגיע לצריכת יתר, אשר לה תופעות לוואי לא נעימות, ועל כן יש לצרוך מזונות עשירים סלניום באופן מבוקר.
 
סלניום הינו מינרל אולטרה קורט, כלומר הינו דרוש לגוף בכמויות קטנות כ – 55 מק"ג ליום. בעוד שכמויות מינרלים כגון: נתרן, אשלגן ומגנזיום, אינן משתנות לרוב במזונות הגדלים על הקרקע ( פירות, ירקות ודגנים ), כמות הסלניום עשויה להיות שונה בתכלית, תלוי באזור הגידול של המזון. ישנם אזורים בעולם אשר אדמתם ענייה ביותר בסלניום. דוגמה לכך הינו מחוז קשאן בסין, במחוז זה האדמה ענייה בסלניום, תושבי האזור פיתחו מחלת לב בעקבות מחסור תזונתי זה, שמה של מחלת הלב נקרא על שם האזור "מחלת קשאן".
הסיבה שבאזורים שונים של העולם אותם זני צמחים מסוגלים לצמוח על אדמות עשירות ועניות בסלניום הינה שצמחים אינם צריכים סלניום לקיומם, סלניום הקיים בצמחים נמצא קשור לחומצות אמיניות מסוימות – סלנוציסטאין וסלנומתיונין. פרט לקשירתו לחומצות אמיניות אלו, סלניום בצמחים אינו משמש כקו-פקטור ( גורם אשר משפר את תפקוד האנזים) לאנזימים בצמחים.

 
לסלניום בבני אדם יש תפקיד במספר מערכות חשובות:                   

גלוטטיון פרוקסידאז- Glutathione Peroxidases,  אנזים אשר אחראי על נטרול רדיקלים חופשיים. ישנן נגזרות של גלוטטיון אשר תלויות בסלניום לפעולתם ברקמות, בייחוד בכבד.
 
 יודותירונין - Iodothyronine Deiodinases ,  משפחת אנזימים אלו אחראית על מטבוליזם של הורמוני בלוטת תירואיד ( בלוטת התריס או בלוטת המגן ).
 
תירודוקסין רדוקטאז - Thioredoxin Reductases, אנזים הקשור לגדילה והתפתחות תאית. 
 
אכילת סלניום נחשבת כמפחיתת סיכון לסוגי סרטן שונים ובייחוד סרטן הערמונית.
 

כמה סלניום אנו צריכים?                                                            

ההמלצה היומית לצריכת סלניום הינה כ – 55 מק"ג לאדם בוגר. הגבול העליון לצריכת סלניום הינו כ – 400 מק"ג.
תופעות לוואי הקשורות בצריכה עודפת של סלניום הינן: נזק לרקמת הכבד, נשירת שיער וציפורניים, בחילות והקאות. למעשה תשומת הלב המדעית לסלניום קרתה בשנת 1930, כאשר נגרמה הרעלה בבקר אשר רעה באדמה עשירה בסלניום.

חשוב לציין שאין תיעוד למקרי הרעלת סלניום מאגוזי ברזיל, אולם הנזק הפוטנצאלי קיים.
במאה גרם של אגוזי ברזיל יש כ – 1900 מק"ג של סלניום. אגוז אחד מכיל כ – 80 מק"ג, 6 – 8 אגוזים מכילים כ – 543 מק"ג.  קל לאכול מבלי לשים לב כמות יומית של 10 אגוזים ביום - היזהרו!
 
 
לסיכום:                                                                                   

אכילת אגוזי ברזיל הינה מומלצת להעשרת התפריט בסלניום, כמות של 2 אגוזים מכילה כמות סלניום הגדולה פי  - 3 מההמלצה היומית. לא מומלץ לחרוג מכמות זו, שכן כמות הגדולה מ – 5 אגוזים ליום עשויה באופן כרוני לגרום לרעילות.
 
לצרכנים מושבעים של אגוזי ברזיל, מומלץ מדי פעם להפסיק את צריכתם למשך כמה שבועות.

אגוזי ברזיל נמכרים בפיצוציות וברשתות המזון כאגוזים רגילים. סביר יהיה להניח שאתם יכולים לאכול אותם בכמות דומה לכמות אגוזי המלך או השקדים היומית, אך במקרה זה יש לדעת כי בניגוד לצריכה עודפת של אגוזי מלך שעשויה לגרום לעודף משקל, צריכה עודפת של אגוזי ברזיל עשויה לגרום לרעילות כתוצאה מעודף סלניום בגוף.


אגוזי ברזיל וצריכה עודפת של סלניום